Minister Crevits opent nieuw schooljaar

Minister Crevits opent nieuw schooljaar

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) heeft vandaag het nieuwe schooljaar voor 1,2 miljoen leerlingen en 160.000 personeelsleden voor open verklaard. Dat gebeurde in de school Stella Maris in Nieuwpoort. Het was het eerste van vijf schoolbezoeken waar telkens een specifiek thema aan bod komt. Crevits en de 400 leerlingen werden ontvangen op de rode loper voor de schoolpoort van de Vrije Basisschool Stella Maris. De school werd niet toevallig gekozen, want ze is een voorbeeld voor alles wat met zorg te maken heeft. Stella Maris neemt de voortrekkersrol in een ondersteuningsnetwerk van dertien West-Vlaamse scholen waar Buitengewoon Onderwijs wordt gegeven.

“Dit is een perfect voorbeeld van hoe er kan samengewerkt worden rond zorg en kwetsbare kinderen”, aldus Crevits. “We merken dat er sinds de invoering van het M-decreet nog veel vragen zijn maar we investeren 15 miljoen voor het nieuwe ondersteuningsmodel zodat elke kind de zorg krijgt dat het verdient, op maat van hun zorgnoden. De scholen met buitengewoon onderwijs worden de draaischijf en zullen hun kennis en ervaring delen. De scholen krijgen nu een overgangsperiode van drie jaar om hen zo de tijd en de mogelijkheden te bieden om na te gaan hoe ze het best te werk gaan.”Vijftienduizend leerlingen krijgen nu al begeleiding in het basis-, secundair en hoger onderwijs, goed voor een investering van 63 miljoen euro. Dat bedrag wordt dit jaar opgetrokken naar 107 miljoen euro. Er is dus ook 15 miljoen euro extra uitgetrokken om 2.400 kinderen extra te begeleiden.

De minister ging nog graag met enkele leerlingen op de foto en verklaarde daarna het schooljaar voor geopend, onder meer in het bijzijn van Lieven Boeve, directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen.

Nog in de voormiddag trekt Crevits naar het Oost-Vlaamse De Pinte waar het thema burgerschap op het programma staat en naar Beveren. Daar staat het thema scholenbouw centraal en wordt een nieuwe kleuterschool geopend. Na de middag trekt de minister nog naar Antwerpen en Kapelle-op-den-Bos in Brabant.

bron: Belga