Het Keniaanse Hooggerechtshof verklaart presidentsverkiezingen "ongeldig en nietig"

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het Keniaanse Hooggerechtshof heeft vandaag in een verrassend oordeel de presidentsverkiezingen van 8 augustus "ongeldig en nietig" verklaard. Binnen de zestig dagen moeten de Kenianen opnieuw naar de stembus. Dat heeft de voorzitter van het hof bekendgemaakt. Oppositieleider Raila Odinga had zijn nederlaag aangevochten nadat de Keniaanse kiescommissie zittend president Uhuru Kenyatta had uitgeroepen tot overwinnaar, met 54 pct van de stemmen tegen 45 pct voor Odinga.

Odinga meende dat tijdens de stembusgang verschillende onregelmatigheden zijn gebeurd die hem de overwinning hebben gekost. De kiescommissie "slaagde er niet in, liet na of weigerde de verkiezingen te laten doorgaan in overeenkomst met de grondwet", aldus rechtbankvoorzitter David Maraga.

Het was al de vierde keer dat Odinga de verkiezingen verloor. Zijn verlies in 2007 ging gepaard met zwaar postelectoraal geweld dat meer dan 1.000 mensenlevens eiste. Ook in 2013 stapte Odinga naar het Grondwettelijk Hof, maar toen kreeg hij geen gelijk.

Bron: Belga