CD&V bevestigt toenadering met cdH

CD&V bevestigt toenadering met cdH

De Vlaamse christen-democraten van CD&V bevestigen dat er een toenadering is met het Franstalige cdH. “Het klopt dat voorzitter Beke en cdH-voorzitter Lutgen regelmatige contacten onderhouden. We geloven ook in die samenwerking in het centrum. Daar ligt volgens ons de weg vooruit”, zegt CD&V-woordvoerder Steffen Van Roosbroeck aan Belga. Over een eventuele opname van het cdH in de federale regering of over een ‘as’ CD&V-cdH bij de volgende federale verkiezingen spreekt CD&V zich nog niet uit.
Jarenlang stonden de relaties tussen CD&V en de Franstalige ‘zusterpartij’ cdH op een laag tot onbestaand pitje. Vooral de steun van cdH voor de Lambermont-staatshervorming van paars in 2001 veroorzaakte een vertrouwensbreuk tussen beide partijen. Bij CD&V zagen sommigen die steun van het cdH toen als verraad.

Ook nadien bleven de relaties vaak moeilijk, denk bijvoorbeeld aan de gespannen verhoudingen tussen CD&V’er Yves Leterme en voormalig cdH-voorzitter Joëlle Milquet of ‘Madame Non’ tijdens de oranje-blauwe regeringsonderhandelingen in 2007. De ergernis en het wantrouwen werkten ook in de andere richting. Zo heeft het cdH het – met name tijdens de communautaire onderhandelingen – vaak moeilijk gehad met de ‘Vlaamse reflex’ van CD&V.Maar nu is er dus opnieuw sprake van toenadering. Het was ook geen toeval dat Maxime Prévot, Waals viceminister-president, recent spreker was op de zomeruniversiteit van Ceder, de studiedienst van CD&V. En vrijdagochtend sprak cdH-voorzitter Benoît Lutgen op de RTBF-radio over een toenadering tussen cdH en CD&V.

Bij CD&V bevestigen ze de toenadering tussen beide partijen. Zo zijn er opnieuw regelmatig contacten tussen CD&V-voorzitter Beke en zijn cdH-collega Lutgen. Volgens woordvoerder Steffen Van Roosbroeck is het belangrijk dat beide partijen elkaar vinden in het politieke centrum. “We zijn geen identieke partijen, maar we brengen beiden het verhaal van het centrum en dat staat voor ons garant voor sociale vooruitgang, voor een discours van rechten en plichten,…”. Volgens de CD&V-woordvoerder tonen andere voorbeelden in Europa dat “de weg vooruit” in het centrum ligt.

Over een eventuele regeringsdeelname of een echte as tussen CD&V en cdH bij de volgende federale verkiezingen, spreekt de partij zich niet uit. “In 2019 zijn er opnieuw federale verkiezingen. Daar zijn we nu nog niet mee bezig. Dat is nog heel ver weg”, klinkt het.

bron: Belga