Spanning rond Noord-Korea – Mattis bevestigt dat hij op dezelfde lijn staat als Trump

Spanning rond Noord-Korea - Mattis bevestigt dat hij op dezelfde lijn staat als Trump
Spanning rond Noord-Korea - Mattis bevestigt dat hij op dezelfde lijn staat als Trump

De Amerikaanse minister van Defensie James Mattis heeft donderdag bevestigd dat hij op dezelfde lijn staat als president Donald Trump als het over Noord-Korea gaat. Hij doet dat nadat Trump en Mattis elkaar woensdag leken tegen te spreken over de meest recente raketlancering door Pyongyang. Mattis benadrukte woensdag dat een diplomatieke oplossing nog steeds mogelijk was voor het conflict met Noord-Korea, terwijl Trump verklaarde dat praten met Noord-Korea “niet de oplossing” was. Het leek er dan ook op dat de violen in Washington niet gelijkgestemd waren.
“‘Diplomatiek’ kan economische sancties betekenen, sancties van de VN, dat is niet alleen praten. Ik heb de president niet tegengesproken. We spreken niet met de Noord-Koreanen op dit moment”, aldus Mattis in het Pentagon.
“Ik ben akkoord met de president. We zouden niet moeten praten met een land dat raketten afschiet boven Japan, een bondgenoot”, stelde Mattis nog. “We werken op het diplomatiek niveau, een inspanning die geleid wordt door minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson. Ik sta daar achter en biedt militaire opties aan de president om de diplomatie kracht bij te zetten. Maar het is nog niet gedaan met het diplomatiek proces.”
Mattis heeft de raketaanval van dinsdagochtend door Noord-Korea zwaar veroordeeld.

Bron: Belga