Peeters roept vakbonden op eerst met regering te praten

Peeters roept vakbonden op eerst met regering te praten

Vicepremier Kris Peeters (CD&V) vindt dat de socialistische vakbond ACOD te snel naar het stakingswapen grijpt. Hij roept de vakbonden op eerst in gesprek te gaan met de bevoegde ministers om tekst en uitleg te vragen over het Zomerakkoord, alvorens acties aan te kondigen. Het ACOD heeft zoals bekend voor 10 oktober een staking aangekondigd bij de NMBS. Ook bij bpost werd een stakingsaanzegging ingediend. In Terzake lanceerde minister van Werk Peeters een oproep om niet te staken. “Nu een staking aankondigen is niet correct”, luidde het. Hij riep de vakbonden op eerst rond de tafel te gaan zitten met de regering en pas daarna te kijken of en welke acties ze moeten voeren. Hijzelf heeft alvast de vakbonden en werkgevers uitgenodigd om te praten over wat er wel en niet in het Zomerakkoord staat.

N-VA-voorzitter Bart De Wever haalde intussen fors uit naar de kopstukken van het socialistische ABVV en het christelijke ACV, respectievelijk Rudy De Leeuw en Marc Leemans. “Nemen die mannen zichzelf nog serieus?”, lanceerde De Wever. Ook Open Vld-vicepremier Alexander De Croo kan maar weinig begrip opbrengen voor de aangekondigde acties. “Het is zonneklaar dat polariseren ons nergens brengt. Ik denk dat het niet wijs is op de man te spelen in plaats van op de bal”, reageerde Peeters.

De Wever deed in Gazet van Antwerpen nog een opvallende uitspraak. “Kijk naar de foto’s van de daders in Barcelona. Op de Turnhoutsebaan kom je gemakkelijk mannen van dat type tegen”, luidt het. Minister Peeters, die het bij de lokale verkiezingen opneemt tegen de Antwerpse burgemeester, gaf aan de wenkbrauwen te hebben gefronst bij die uitspraak. “Dat zo formuleren is niet aan mij besteed”.

bron: Belga