Offerfeest – Gentse moslims laten bijna helft minder schapen onverdoofd slachten

Voor het Offerfeest laten Gentse moslims bijna de helft minder schapen onverdoofd slachten tegenover vorig jaar: 156 schapen zijn aangemeld voor onverdoofd slachten in Zottegem, tegen zowat 280 vorig jaar. Dat maakte de stad bekend. Zoals voorgaande jaren is er geen interesse voor het verdoofd slachten. “Het Offerfeest schuift elk jaar een tiental dagen naar voor op. Nogal wat mensen hebben op reis anderen die het minder breed hebben, geld gegeven om in hun naam een schaap te slachten, of hebben een schenking gedaan aan een ngo”, aldus communicatiemedewerker Arent Meirhaeghe van de inburgerings- en integratiedienst In-Gent.

Onverdoofd slachten kan enkel in een erkend slachthuis. De Stad Gent en In-Gent werken hiervoor voor het derde jaar samen met het slachthuis Adriaens in Zottegem. De stad merkt nog op dat vanaf 2019 onverdoofd slachten in heel Vlaanderen verboden zal zijn. Gentenaars die voor verdoofd slachten kiezen, kunnen daarvoor terecht op een tijdelijke slachtvoer in Londerzeel. Daar zijn weliswaar geen dieren aangemeld. Tot slot kunnen Gentse moslims ook een geslacht schaap, ram of rund aankopen in verschillende islamitische slagerijen in Gent.

“Alle voorbereidingen zijn getroffen om het Offerfeest dit jaar opnieuw vlot te laten verlopen”, aldus Gents schepen van Welzijn en Gelijke Kansen Resul Tapmaz. “De Stad Gent werkt daarvoor nauw samen met verschillende partners om de dag in goede banen te leiden, zodat de focus kan liggen op het familiale, solidaire karakter van het feest.”

De stad meldt nog dat van zaterdag 26 augustus tot en met zondag 3 september in Gent een sperperiode geldt, waarin alle vormen van thuisslachting ten strengste verboden zijn.

bron: Belga