Italië betaalt Libische mensensmokkelaars - "Samenwerking met milities is onaanvaardbaar"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Bogdan Vanden Berghe, directeur van 11.11.11, reageert niet totaal verrast op het bericht dat de Italiaanse regering een geheime deel heeft afgesloten met de belangrijkste Libische smokkelbazen. "Het bevestigt de geruchten en onze waarschuwingen over samenwerkingen met dubieuze regimes", zegt Vanden Berghe in een reactie aan Belga. "Samenwerking met dat soort milities is onaanvaardbaar. Hoe laag kan je vallen?", zegt hij. Tegelijk ziet hij het als een soort "wanhoopsdaad" van Italië. Volgens De Standaard heeft de Italiaanse regering een deal gesloten met Libische smokkelbazen. Die Libische mensensmokkelaars worden door de Italiaanse geheime dienst betaald om migranten tegen te houden, zo schrijft de krant. Het bericht werpt een ander licht op de opdrogende migratiestroom in de Middellandse Zee.

Bogdan Vanden Berghe van 11.11.11 ziet in het bericht een bevestiging van de signalen dat Italië samenwerkt met "dubieuze regimes en milities". Vanden Berghe waarschuwde in een eerder opiniestuk in De Standaard al voor de mogelijke gevolgen en gevaren van zo'n samenwerking.

De 11.11.11-topman verwijst bijvoorbeeld naar de erbarmelijke omstandigheden in de detentiecentra en naar de bredere gevolgen voor de Libische samenleving. "De situatie beïnvloedt de breuklijnen in de Libische samenleving en wakkert de onderlinge rivaliteit enkel aan. Door samen te werken met zo'n regimes en milities maak je de situatie dus alleen maar erger", klinkt het. Volgens Vanden Berghe is het ook de vraag van waar het Italiaanse geld komt. "Als ik het goed begrijp, gaat het om Italiaans overheidsgeld, maar de vraag is dan of het gaat om ontwikkelingsgeld".

In ieder geval lijkt de Italiaanse démarche volgens Vanden Berghe op "een wanhoopsdaad" omdat het land gebukt gaat onder een zware migratiedruk. Om die situatie te verbeteren, moet er volgens 11.11.11. dringend een Europees "solidair verdeelmechanisme" komen met een spreidingsplan waarbij ook de Oost-Europese landen hun duit in het zakje doen. "Nu wordt het spreidingsplan maar voor zo'n 35 procent uitgevoerd omdat een aantal Oost-Europese landen amper tot geen mensen opnemen", legt Vanden Berghe uit. In die totaaloplossing moet er verder ook plaats zijn voor onder meer veilige toegangswegen, snellere procedures en natuurlijk het aanpakken van de grondoorzaken van de problematieken in de landen van oorsprong.

bron: Belga