Gaia doet nachtje door voor Brussels verbod op onverdoofd slachten

Gaia doet nachtje door voor Brussels verbod op onverdoofd slachten

Dierenrechtenorganisatie Gaia houdt sinds 17.30 uur een nachtwake aan het Huis van het Gewest op het Brusselse Koningsplein. Daarmee ijvert de organisatie er aan de vooravond van het Offerfeest voor dat er net zoals in Wallonië en Vlaanderen ook in Brussel een verbod komt op onverdoofd slachten. “Het gaat hier om het probleem van dierenleed, dat is onze enige bezorgdheid”, verduidelijkt Gaia-voorzitter Michel Vandenbosch. “Het gaat hier niet om tegen religieuze gebruiken te zijn an sich. Het gaat hier wel om een religieus gebruik dat dierenleed veroorzaakt, vermijdbaar en volledig onnodig is.”

Dat het op een andere manier kan, bewijzen Vlaanderen en Wallonië, waar vanaf 2019 een verbod op onverdoofd slachten geldt. In Brussel blijft die beslissing nog uit, hoewel Gaia draagkracht voelt bij staatssecretaris voor Dierenwelzijn Bianca Debaets (CD&V). Andere politici kiezen dan weer voor “plat opportunisme”, volgens Vandenbosch.

“In plaats van te denken aan het algemeen belang en het dierenwelzijn, denken zij alleen aan verkozen worden. Die situatie had je echter ook in Vlaanderen en Wallonië en wie een jaar geleden had gezegd dat onverdoofd slachten verboden zou worden, had je uitgelachen.”

Voor de ingang van het Huis van het Gewest staan een honderdtal kaarsen opgesteld samen met foto’s van een schaap en een rund, omringd door dierenknuffels. Een symbool voor de duizenden schapen die zullen lijden. De wake duurt tot vrijdagochtend 7.00 uur.

bron: Belga