EK volley (m) - "Niet naar halve finale om te verliezen"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Red Dragons (FIVB 15) plaatsten zich donderdag na een knappe 3-0 zege (25-21, 25-11 en 25-23) tegen zesvoudig Europees kampioen Italië (FIVB 4) voor de halve finales van het Europees volleybalkampioenschap bij de mannen in het Poolse Katowice. "We willen willen niet dat de halve finale ons eindstation vormt", verklaarde een ambitieuze bondscoach Vital Heynen nadien. "Ik maakte me eigenlijk maar over één ding zorgen", vertelde de Belgische bondscoach. "Mijn spelers haalden de voorbije dagen een heel goed niveau, maar zouden zij overeind blijven onder de druk om te winnen? Ja dus. Dit was al een goede test in een zaal met meer dan 5000 toeschouwers. Misschien wordt dat anders als we in Krakau voor 12.000 mensen spelen. Maar ik geef vandaag ook weer een extra pluim aan onze invallers: Van Walle maakt een kill-block op een belangrijk moment, Van Hirtum komt aan een knappe opslagbeurt toe en ook François Lecat kwam weer voortreffelijk in."

België treft in de halve finales het stugge Rusland (FIVB 4). "Ik ken de Russische ploeg nog helemaal niet", gaf Heynen toe. "Ik ken natuurlijk een aantal individuele namen, maar dat wordt weer werk voor onze scouter Robert en voor mijn assistenten Brecht Van Kerckhove en Steven Vanmedegael, die zich ook dag en nacht op de voorbereiding van deze match gestort hebben."

Aanvoerder Sam Deroo loofde de volwassen prestatie van de Dragons. "Nadat we de eerste set wonnen, kwamen we tegen de Italianen eigenlijk nooit meer in de problemen", analyseerde de 25-jarige Deroo. "Ook onze opslag en ons blok stonden weer op een hoog niveau. Wij halen een constant niveau en dat was ook de bedoeling. Felicitaties aan gans de ploeg. Wij hebben de voorbije jaren veel ervaring opgedaan, maar deze groep zit nu tussen 24 en 28 jaar, misschien wel stilaan op het hoogtepunt van ons kunnen. Dat belooft voor in de toekomst."

bron: Belga