Dertien Afghaanse burgers gedood bij Amerikaanse luchtaanvallen

Dertien Afghaanse burgers gedood bij Amerikaanse luchtaanvallen
Dertien Afghaanse burgers gedood bij Amerikaanse luchtaanvallen

Dertien leden van één gezin zijn gisteren omgekomen in het oosten van Afghanistan bij Amerikaanse luchtaanvallen die de taliban als doelwit hadden. Dat melden de lokale Afghaanse autoriteiten vandaag. Aan Amerikaanse kant is te horen dat ze “weten van een incident in het district Puli Alam in de provincie Logar met mogelijke burgerdoden”. “Er is een officieel onderzoek geopend”, aldus een persbericht. De Amerikaanse troepen voerden samen met hun Afghaanse collega’s een operatie uit in het dorp Dasht-e-Bari, woensdagochtend, toen ze werden aangevallen door opstandelingen van de taliban, meldt een woordvoerder van de provinciegouverneur van Logar. “De buitenlandse troepen hebben teruggevuurd, en de taliban hebben zich in burgerwoningen in de buurt verstopt”, aldus de woordvoerder. “Vervolgens werd versterking vanuit de lucht gevraagd, waarbij burgerdoden gevallen zijn.” Dertien mensen kwamen om en 15 mensen raakten gewond.

Bij de operatie kwamen ook meer dan een tiental talibanstrijders, onder wie ook bevelhebbers, om, maar dat wordt ontkend door buurtbewoner Nazar Khan Kochi aan AFP.
Het aantal burgerdoden in Afghanistan ligt het hoogst sinds de start van de statistieken in 2009. Alleen al tijdens het eerste semester van dit jaar kwamen 1.662 burgers om, blijkt uit cijfers van de VN.

Bron: Belga