CIA zou Spanje gewaarschuwd hebben voor aanslag in Barcelona

CIA zou Spanje gewaarschuwd hebben voor aanslag in Barcelona

De Amerikaanse geheime dienst CIA zou al eind mei gewaarschuwd hebben dat terreurgroep Islamitische Staat een aanslag plande op de Ramblas in Barcelona. Dat schrijven de kranten El Periódico en El País. De Catalaanse minister van Binnenlandse Zaken Joaquim Forn bevestigt dat de autoriteiten een waarschuwing kregen, maar laat weten dat de bedreiging als niet geloofwaardig werd beschouwd. “We krijgen tientallen van die waarschuwingen en behandelen ze allemaal op dezelfde manier. We beoordelen ze en delen ze met de veiligheidsautoriteiten”, aldus Forn, die niet meldt van waar de melding afkomstig was. In dit specifieke geval werd de geloofwaardigheid erg laag geschat, zegt hij nog. De waarschuwing werd doorgegeven aan de politie.

De Mossos d’Esquadra verdedigen zich via Twitter. “We hebben niets gekregen van de CIA zoals de krant beweert. We beschermen onze bronnen en verdedigen de eerbaarheid van het politiekorps tegenover zij die ons in diskrediet willen brengen”, aldus de Catalaanse politie op Twitter.

Bij de aanslagen op de Ramblas in Barcelona en in de kuststad Cambrils van 17 augustus kwamen 16 mensen om het leven en raakten 120 anderen gewond.

bron: Belga