Borsus moet uitleg komen geven in parlement over fipronilcrisis Borsus moet uitleg komen geven in parlement over fipronilcrisis

Borsus moet uitleg komen geven in parlement over fipronilcrisis Borsus moet uitleg komen geven in parlement over fipronilcrisis

Gewezen minister van Landbouw Willy Borsus (MR) moet in het parlement tekst en uitleg komen geven over de fipronilcrisis. Dat vinden oppositiepartijen Groen en Ecolo. Volgens de groene partijen ontving Borsus op 25 juli een rapport van het Federaal Voedselagentschap (FAVV) en was hij op de hoogte van “de ernst, de reikwijdte en het frauduleuze karakter” van de crisis. Volgens Groen en Ecolo heeft Borsus nagelaten te waarschuwen voor de mogelijk schadelijke stoffen in voedingsproducten. Groen en Ecolo spreken van “nalatigheid” van Borsus, die intussen minister-president is geworden van de Waalse regering. “Dat een verantwoordelijk minister het nalaat om de consument en de producent op de hoogte te brengen van een dergelijk ernstige crisis, is ongezien. Uiteindelijk communiceerde de minister pas twee weken later, op 7 augustus. Ook zijn opvolger, minister Ducarme (MR) lijkt de ernst van de situatie onvoldoende in te schatten. Hij wil de pagina zo snel mogelijk omdraaien zonder conclusies te trekken uit de fipronilcrisis”, zegt Groen-Kamerlid Anne Dedry.

De Groen-politica vindt ook dat de crisis aantoont dat het FAVV “niet optimaal functioneert”. Ecolo en Groen dringen daarom aan op een grondige evaluatie van het Voedselagentschap. “De interne communicatie loopt helemaal stroef. Er zijn voldoende elementen om de werking van het FAVV grondig te evalueren. Deze crisis is gewoon niet goed aangepakt”, aldus Dedry. Gewezen minister van Landbouw Willy Borsus (MR) moet in het parlement tekst en uitleg komen geven over de fipronilcrisis. Dat vinden oppositiepartijen Groen en Ecolo. Volgens de groene partijen ontving Borsus op 25 juli een rapport van het Federaal Voedselagentschap (FAVV) en was hij op de hoogte van “de ernst, de reikwijdte en het frauduleuze karakter” van de crisis. Volgens Groen en Ecolo heeft Borsus nagelaten te waarschuwen voor de mogelijk schadelijke stoffen in voedingsproducten. Groen en Ecolo spreken van “nalatigheid” van Borsus, die intussen minister-president is geworden van de Waalse regering. “Dat een verantwoordelijk minister het nalaat om de consument en de producent op de hoogte te brengen van een dergelijk ernstige crisis, is ongezien. Uiteindelijk communiceerde de minister pas twee weken later, op 7 augustus. Ook zijn opvolger, minister Ducarme (MR) lijkt de ernst van de situatie onvoldoende in te schatten. Hij wil de pagina zo snel mogelijk omdraaien zonder conclusies te trekken uit de fipronilcrisis”, zegt Groen-Kamerlid Anne Dedry.

De Groen-politica vindt ook dat de crisis aantoont dat het FAVV “niet optimaal functioneert”. Ecolo en Groen dringen daarom aan op een grondige evaluatie van het Voedselagentschap. “De interne communicatie loopt helemaal stroef. Er zijn voldoende elementen om de werking van het FAVV grondig te evalueren. Deze crisis is gewoon niet goed aangepakt”, aldus Dedry.

bron: Belga