Animal Rights protesteert tegen dierproeven bij Janssen in Beerse

Animal Rights protesteert tegen dierproeven bij Janssen in Beerse

Bij Janssen Pharmaceutica in Beerse heeft dierenrechtenorganisatie Animal Rights opnieuw actie gevoerd tegen de dierproeven die daar worden gedaan. Een zestigtal actievoerders protesteerden er met slogans voor de poorten van het bedrijf. “We roepen de overheid op hier een einde aan te maken, maar de industrie mag best ook zelf druk zetten om ervoor te zorgen dat dierproeven in de toekomst niet meer nodig zijn”, zegt Nadine Lucas, voorzitter van Animal Rights. Dierproeven vinden nog op verschillende locaties in België plaats, maar Animal Rights kiest meestal voor het proefdiercentrum van Janssen Pharmaceutica in Beerse om actie te voeren. “Het bijzondere hier is dat men jaarlijks op meer dan duizend beaglehonden proeven uitvoert”, zegt Lucas. “De dieren krijgen teststoffen toegediend en worden vaak gedood aan het eind van de proeven.”

Animal Rights richt zich vooral tot de overheid, aangezien Janssen Pharmaceutica vaak aanhaalt dat dierproeven verplicht zijn voor de ontwikkeling van bepaalde producten. “De regering heeft al wat geld geïnvesteerd in de promotie en ontwikkeling van alternatieven voor dierproeven, maar dat is slechts een aalmoes”, vindt Lucas. “In de samenleving beweegt er wel heel wat op het vlak van protest en we zien toch dat er stilaan wat prille politieke initiatieven komen, maar dat weegt niet op tegen het gelobby van de farma-industrie.”

De actievoerders werden donderdag niet ontvangen in het bedrijf, maar spraken naar eigen zeggen wel kort met een woordvoerder. “Zij gaan ons niet overtuigen en wij hen jammer genoeg voorlopig ook niet, maar we blijven erop hameren dat dierproeven moeten stoppen”, aldus Lucas.

bron: Belga