Aantal doden door clusterbommen verdubbeld

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vorig jaar zijn twee keer zoveel doden gevallen door clusterbommen als in 2015, 971 tegenover 419. Bijna altijd waren de slachtoffers burgers, blijkt vandaag uit de Cluster Munition Monitor. Handicap International roept de staten en strijdende partijen op om onmiddellijk te stoppen met het gebruik van clustermunitie. Clusterbommen zijn wapens die enkele honderden kleinere bommen bevatten. Het gebruik, de opslag, het vervoer, de productie en de verkoop ervan is verboden door het Verdrag van Oslo. Dat is sinds augustus 2010 van kracht, en sindsdien brengt de Cluster Munition Monitor jaarlijks verslag uit van de naleving ervan. Hoewel inmiddels al 119 landen het verdrag ondertekenden, bewijst het dodencijfer voor 2016 dat het gruwelwapen nog niet de wereld uit is. Van de 971 doden waren bovendien 98 procent burgers, en kwam 89 procent uit Syrië. "Het herhaalde gebruik van clustermunitie in Syrië wijst op het gebrek aan respect voor het leven van de burgers. In bepaalde gevallen worden die burgers zelfs bewust als doelwit gebruikt", benadrukt Alma Al-Osta, wapenexpert en lobbyist voor Handicap International in Brussel.

Van vier tot zes september komen de lidstaten van het Verdrag van Oslo bijeen in Genève. Alma Al-Osta zal de staten dan vragen om de druk op de oorlogvoerende partijen te verhogen om geen clustermunitie meer te gebruiken. "We moeten alles in het werk stellen om die regels te laten gelden en op termijn het gebruik van deze wapens in conflictgebieden de wereld uit te helpen", klinkt het.

Niet enkel in Syrië, maar ook in Jemen, Opper-Karabach (een betwist gebied tussen Armenië en Azerbeidzjan), Somalië, Oekraïne en Soedan vielen werd vorig jaar gebruikgemaakt van de wapens. Daarnaast zijn er sterke aanwijzingen dat ze ook werden ingezet in Libië en Irak. De doden vielen niet altijd bij rechtstreekse aanvallen met clusterwapens. Van alle slachtoffers vorig jaar kwamen er ook 114 slachtoffers om door niet-ontplofte clustermunitie. De helft onder hen in Laos (51 slachtoffers), het land waar nog de meeste clustermunitie ligt.

bron: Belga