Harvey blijft ellende veroorzaken

De orkaan Harvey is afgezwakt tot een tropische depressie. Toch zijn nieuwe overstromingen niet uitgesloten. De waterellende veroorzaakte ontploffingen in een chemiefabriek.

Harvey bevindt zich 15 km ten zuidwesten van Alexandria, in Louisiana, en zou volgens de Amerikaanse weerdiensten nog windstoten tot 55 km/uur halen. Er blijft veel regen vallen. Vooral in het westen van Louisiana en het oosten van Texas blijft de kans op overstromingen bestaan. De Texaanse gouverneur verwacht nog vier dagen tot een week te kampen te hebben met overstromingen, hoewel het water in de buurt van Houston wel aan het zakken is.

Voorlopig is er sprake van 33 doden als gevolg van de orkaan. In verschillende delen van het zuidwesten van Texas zijn 10 doden bevestigd, terwijl er 23 doden “mogelijk te wijten zijn aan Harvey”, zegt een woordvoerster van de wetsdokters van Harris County, waartoe ook de stad Houston behoort. De lokale overheden verwachten dat deze balans nog zal oplopen als het water zich terugtrekt.

Ontploffing

Eerder vandaag werden er verschillende ontploffingen gehoord in een grote chemiefabriek in de buurt van Houston. Het gaat om een afdeling van Arkema, een Franse multinational. Het bedrijf had eerder al gewaarschuwd dat het ontploffingen niet langer kon vermijden. Vanwege de zware regenval kon de fabriek bepaalde chemische stoffen die koel gehouden moeten worden niet langer koel houden. Er werd een veiligheidsperimeter van 1,5 mijl (2,4 km) ingesteld.

Wederopbouw

De kosten voor de heropbouw zullen volgens de Texaanse gouverneur Greg Abbott “veel hoger” liggen dan na orkaan Katrina in 2005. Hij schat dat er veel meer dan 125 miljard dollar (105 miljard euro) steun van het federale niveau nodig zal zijn om die heropbouw te financieren.