Memorial Van Damme – Polsstokspringster Katerina Stefanidi is na topseizoen nog niet verzadigd

Memorial Van Damme - Polsstokspringster Katerina Stefanidi is na topseizoen nog niet verzadigd

Polsstokspringster Katerina Stefanidi heeft er met een Europese titel indoor én een wereldtitel outdoor al een boerenjaar opzitten. Toch is de Griekse, de olympisch kampioene van Rio, nog niet verzadigd. Vrijdag wil ze tijdens de Memorial Van Damme in de finale van de Diamond League nog een laatste keer dit seizoen uitpakken. “Ik hoop alleszins beter te doen vorig jaar”, lacht ze woensdag tijdens een persmoment in het Brusselse Crowne Plaza Hotel. “Toen bleef ik steken op 4m76 (waarmee ze tweede werd, red). Nu hoop ik toch een pak hoger te gaan.” Op het voorbije WK in Londen wipte Stefanidi naar goud met een sprong over 4m91, meteen goed voor een persoonlijk (en nationaal) record. “Ik voel dat ik heel sterk ben, mijn vertrouwen is groot”, verzekert de 27-jarige Griekse.

Het meetingrecord van de Memorial bedraagt 5 meter. Vorig jaar rondde de Amerikaanse Sandi Morris die magische hoogte, als tweede atlete ooit na Jelena Isinbayeva, en zorgde daarmee toen voor hét hoogtepunt van de avond in het Koning Boudewijnstadion. “Natuurlijk zou ik graag over 5 meter springen”, legt Stefanidi uit. “Ik voel me klaar om te presteren. Vorig jaar was ik na Rio moe, vooral mentaal, en dan was 4m76 nog niet zo slecht. Dit jaar kijk ik er echt naar uit om hier te springen. Ik verdedig ook mijn titel in de Diamond League en uiteraard wil ik die verlengen.” Het wereldrecord van Isinbayeva bedraagt 5m06. “Ergens zit het wel in mijn achterhoofd, maar ik ga niet gek doen”, stelt de Griekse. “Ik zie mezelf vooral als een kampioenschapsatlete. Wat mij drijft, is het verlangen om altijd maar beter te worden. Zo kom ik automatisch dichter bij records.”

Stefanidi heeft inmiddels een quasi compleet palmares. Ze is olympisch kampioene, wereldkampioene outdoor, Europees kampioene indoor en outdoor. “Alleen de wereldtitel in zaal ontbreekt”, lacht ze. “Natuurlijk zou ik graag alle gouden medailles hebben. Ik wil elke competitie winnen. Maar het belangrijkste is mezelf realistische doelen te stellen en vooral gezond te blijven.”

bron: Belga