Lutgen droomt van regering zonder PS of N-VA

Lutgen droomt van regering zonder PS of N-VA

CdH-voorzitter Benoît Lutgen droomt van een federale regering zonder N-VA of PS na de verkiezingen van 2019. Dat heeft Lutgen verklaard op RTL-TVi. Op die manier drukt hij de piste de kop in dat zijn partij een samenwerking met N-VA niet langer ongenegen zou zijn. “Wat ik hoop in 2019? Dat is dat men stopt met zeggen dat alles in het noorden rond de N-VA draait en alles in het zuiden rond de PS. Ik droom van een regering met N-VA noch PS in 2019. Dat is mijn prioritaire keuze”, aldus Lutgen. Via De Standaard raakte bekend dat burgemeester van Namen Maxime Prévot (cdH) op een bijeenkomst van de CD&V-studiedienst had laten verstaan dat samenwerking met N-VA niet langer een probleem was. Later ontkende Prévot dat. In dezelfde krant beaamde Waals fractieleider Dimitri Fourny evenwel ook dat met N-VA te praten zou vallen indien de Vlaamsnationalisten geen stappen meer zetten naar de verdere ontmanteling van het land.

Lutgen verdedigde nogmaals zijn keuze om niet meer met de PS te willen regeren in de deelentiteiten. Hij schuwde daarbij de kritiek op DéFI-voorzitter Olivier Maingain niet. Maingain weigerde maandag plaats te nemen aan de onderhandelingstafel met MR en cdH. “Maingain zit in de zak van de PS en wil zelfs niet meer komen praten zonder hen”, laakte Lutgen.

De cdH-voorzitter garandeerde dat het werk binnen de Brusselse regering en de Franse gemeenschapsregering wordt voortgezet, met de PS dus. “Ik ga ze niet alleen laten in Brussel en de Federatie Wallonië-Brussel (de Franse gemeenschap, nvdr), want daar vallen ook hervormingen door te voeren”. Niettemin zou een aantal dossiers langs de parlementaire weg kunnen passeren. Hij haalde het voorbeeld aan van de kinderbijslag in Brussel. “We eisen dezelfde bedragen als in Vlaanderen en Wallonië: 150 euro voor het eerste kind. We zullen teksten indienen en kijken wie ze steunt en wie niet”.

bron: Belga