Japan en Zuid-Korea willen dat druk op Pyongyang wordt opgevoerd

De Japanse premier Shinzo Abe en de Zuid-Koreaans-president Moon Jae-in zijn woensdag tijdens een telefoongesprek overeengekomen dat de druk op Noord-Korea moet worden opgevoerd. De verklaring komt er één dag nadat het regime in Pyongyang een langeafstandsraket had gelanceerd die boven Japan vloog. Het opvoeren van de druk tot het “maximale niveau” moet ervoor zorgen dat “Noord-Korea vrijwillig naar de onderhandelingstafel komt”, zo verduidelijkt Park Soo-hyun, een woordvoerder van de Zuid-Koreaanse president.

De Japanse en de Zuid-Koreaanse leider vragen voorts dat de Veiligheidsraad van de VN striktere sancties oplegt aan Noord-Korea. De landen willen zowel onderling als met de VS overleggen over “concrete en effectieve maatregelen”, klinkt het nog. Gisteren hadden vijftien leden van de Veiligheidsraad al unaniem een verklaring goedgekeurd waarin de raketlancering door Noord-Korea “sterk veroordeeld” wordt.

Noord-Korea heeft intussen officieel de raketlancering over Japan bevestigd. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un was zelf aanwezig bij de lancering van de Hwasong-12 die “door de lucht boven het schiereiland Oshima vloog, op het eiland Hokkaïdo, en boven kaap Erimo, en daarbij het vooropgestelde traject volgde en precies het doelwit in het noorden van de Stille Oceaan raakte”, meldt het officiële staatspersbureau KCNA.

bron: Belga