"'De rechtbank' toont dat recht over mensen gaat"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Woestijnvis-programma 'De rechtbank', waarvan dinsdag het zevende seizoen van start ging op Vier, toont dat recht en rechtspraak over mensen gaat. Dat zei minister van Justitie Koen Geens (CD&V) woensdag bij de persvoorstelling van de nieuwe reeks. Zowel Geens als de aanwezige magistraten en andere juristen hadden woorden van lof voor de manier waarop de rechtspraak in beeld wordt gebracht. 'De rechtbank' werd in 2011 voor het eerst uitgezonden, toen nog op één. De Oost-Vlaamse procureur des Konings Johan Sabbe, die zes jaar geleden het licht op groen zette voor de opnames, is bijzonder blij met de "respectvolle" en "professionele" aanpak van de makers. "Destijds domineerde het beeld van wereldvreemde magistraten, van rechters die in feite machtswellustelingen waren. Dat imago bestaat in sommige kringen nog steeds, want onbekend is onbemind." Maar dankzij 'De rechtbank' krijgt het publiek een waarheidsgetrouw beeld van hoe het er in de Belgische rechtbanken aan toe gaat, zei Sabbe. "De makers zijn binnengedrongen in het hart van het gerecht."

Programmamaakster Els Roovers legde uit hoe het haar bedoeling is om "op een serene manier het alledaagse van Justitie in beeld te brengen". Het instemmende geknik en het aansluitende applaus van de rechters en magistraten die aan het programma meewerkten, toont aan dat zij het daar alvast mee eens zijn.

Net als Johan Sabbe vindt minister Geens het positief dat 'De rechtbank' toont dat recht over het echte leven gaat. "Zo'n reality-tv toont aan hoe het er echt aan toe gaat. Wie zegt dat rechters wereldvreemd zijn, moet eigenlijk zeggen dat ook gynaecologen of andere specialisten wereldvreemd zijn. Rechters krijgen vaak met een zeer rauwe wereld te maken."

Inpikkend op die realiteit, zei Geens dat er bijkomende inspanningen zouden moeten gebeuren om het recht betaalbaar te houden. Zo komt in België de overheid jaarlijks voor 95 miljoen euro tussen bij gerechtskosten, terwijl dat in Nederland ongeveer 500 miljoen euro is. In mei besliste de regering om de rechtsbijstandsverzekering vanaf 2018 fiscaal aftrekbaar te maken, maar de extra inspanningen, die Geens overigens niet specificeerde, zijn voor de lange termijn, aldus de minister.

Bron: Belga