Socialistische vakbond kondigt spoorstaking aan

Spoorstaking
Belga / E. Lalmand

De socialistische spoorbond ACOD Spoor roept op tot een 24-urenstaking op dinsdag 10 oktober. Daarmee wil ze protesteren tegen het “rechtse regeringsbeleid, gericht op de afbouw van de openbare diensten”.

Dinsdag kondigde ACOD al aan dat er die dag een ’reactiedag’ komt in de hele openbare sector tegen het regeringsbeleid. Ook de spoorbond doet daaraan mee en kondigt een spoorstaking aan zodat alle werknemers bij het spoor daaraan kunnen deelnemen.

“Profiteurs en prutsers”

Doorn in het oog is de beoogde minimale dienstverlening voor de NMBS. “Regeringspartijen doen denigrerend over de inzet van het personeel en zetten bewust een beeldvorming van profiteurs en prutsers op”, zegt ACOD Spoor-voorzitter Ludo Sempels. De regering heeft volgens hem geen oren naar problemen zoals personeelstekorten of toenemende werkdruk “en praat uitsluitend over minimale dienstverlening”.

Liberalisering van spoor

Daarnaast veroorzaakt ook de vernieuwde oproep voor een liberalisering van het spoorwegnet voor wrevel bij de vakbonden. “Men vindt het blijkbaar belangrijker om ouderwetse ideeën als liberalisering en privatisering van het spoorwegnet uit de stal te halen. Er wordt duidelijk een bewuste afbraakpolitiek gevoerd om deze achterhaalde visie maatschappelijk aanvaardbaar te maken”, meent Sempels.

De 24-urenstaking gaat in vanaf maandag 9 oktober om 22 uur, en duurt 24 uur.