Vluchtelingencrisis – Merkel noemt vluchtelingenbeslissing uit 2015 “humanitaire uitzondering”

Vluchtelingencrisis - Merkel noemt vluchtelingenbeslissing uit 2015
Vluchtelingencrisis - Merkel noemt vluchtelingenbeslissing uit 2015 "humanitaire uitzondering"

De Duitse bondskanselier Angela Merkel noemt haar beslissing uit 2015 om honderdduizenden vluchtelingen en migranten in Duitsland binnen te laten, “een humanitaire uitzondering” en “geen basis voor een langetermijnstrategie”. Merkel gaf vandaaghaar jaarlijkse zomerpersconferentie, minder dan vier weken voor de verkiezingen in Duitsland. Ze zei nog dat maatregelen zijn genomen sinds die beslissing, om te vermijden dat een dergelijke influx zich herhaalt. De bondskanselier nam een sterker standpunt in over migratieveiligheid. Ze riep de Europese Commissie op om grenscontroles binnen de EU langer in stand te houden.
“We hebben deze grenscontroles nodig”, zei Merkel. Ze zal het met Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker hebben over zo’n verlenging. Verschillende lidstaten voerden die grenscontroles in binnen de Europese zone waar vrij personenverkeer geldt, na de vluchtelingencrisis. De Europese Commissie wil dat die uitgefaseerd worden.

Merkel is kandidaat voor een vierde mandaat, bij de verkiezingen op 24 september. Haar partij, de christendemocraten (CDU), hebben een voorsprong van 13 procentpunten op de voornaamste uitdager, de sociaaldemocratische SPD. Migratie is opnieuw een belangrijk campagneonderwerp.

Bron: Belga