Vlaamse overheid verwijdert job-tweet met vrouw met hoofddoek

Vlaamse overheid verwijdert job-tweet met vrouw met hoofddoek

De Vlaamse overheid heeft op haar twitteraccount een tweet verwijderd voor werfreserves voor beleidsmedewerkers en juristen. Bij de tweet was een foto gevoegd van een vrouw met een hoofddoek. Het bericht ontlokte een aantal kritische en racistische commentaren en werd offline gehaald op vraag van bevoegd Vlaams viceminister-president Liesbeth Homans (N-VA). “De overheid moet neutraal zijn en door de burger als neutraal ervaren worden”, luidt het op haar kabinet. “Vacatures: de Vlaamse overheid legt werfreserves aan voor beleidsmedewerkers en juristen”. Die vacaturemelding maandag op de twitteraccount van de Vlaamse overheid werd geflankeerd met een foto van een administratief werkende vrouw met een hoofddoek. Het bericht ontlokte al snel commentaren en racistische opmerkingen, naar de Vlaamse overheid en regeringspartij N-VA.

De tweet werd in de loop van vandaag verwijderd, op vraag van bevoegd Vlaams minister Liesbeth Homans, omwille van het neutraliteitsbeginsel. “De foto wekt het foutieve beeld of verwachtingspatroon dat iedereen bij de Vlaamse overheid in om het even welke functie religieuze symbolen mag dragen. Dat is niet. De overheid moet neutraal zijn en door de burger als neutraal ervaren worden”, aldus Toon De Bock, de woordvoerder van minister Homans. “Dat is de reden dat gevraagd werd de foto te verwijderen.”

Ook het verwijderen van de tweet ontlokte kritiek op minister Homans. Sommige Twittergebruikers begrijpen niet waarom de inclusieve tweet verwijderd werd en vinden dat een slecht signaal van de minister.

bron: Belga