“Dertig procent van atleten op WK 2011 dopeerde zich”

Dertig procent van atleten op WK 2011 dopeerde zich

Minstens dertig procent van de atleten die deelnamen aan het WK atletiek 2011 in Zuid-Korea geeft toe ooit doping gebruikt te hebben in zijn carrière. Dat blijkt uit de resultaten van een dinsdag gepubliceerde peiling van de universiteiten van Tübingen en Harvard. Het rapport van het Duits-Amerikaanse onderzoek werd om juridische redenen pas zes jaar na het WK gepubliceerd. Volgens het persbericht op de website van de universiteit van Tübingen werd de publicatie ook steeds uitgesteld door discussies tussen het Wereldantidopingagentschap WADA, die de resultaten wilde inkijken, en de Internationale Atletiekfederatie IAAF over de publicatiewijze.
Uit het onderzoek blijkt dat minstens dertig procent van de ondervraagde atleten doping gebruikte in hun carrière. Aangezien slechts 0,5 procent van de in 2011 uitgevoerde dopingtesten een positief resultaat opleverde, doet dat cijfer de wenkbrauwen fronsen.
De onderzoekers van Tübingen en Harvard stelden dezelfde vragen aan de atleten op de Pan-Arabische Spelen van 2011 in Qatar. Daar gaf 45 procent toe ooit doping gebruikt te hebben.

.

bron: Belga