Brazilië dreigt controversieel olieproject in Amazone-monding stop te zetten

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Braziliaanse regering heeft dinsdag een milieueffectenstudie van de Franse oliegroep Total verworpen over zijn olie-ontginningsproject in de monding van de Amazone. De regering dreigt om er een punt achter te zetten als Total geen garantie biedt dat de koraalriffen voldoende beschermd zijn. "Het verspreidingspatroon van olie, bijvoorbeeld, laat geen twijfel bestaan over de mogelijke gevolgen voor de koraalriffen en meer algemeen de biodiversiteit van de zee", zegt het Braziliaanse milieuagentschap, Ibama, in een persbericht.

De tekst, die maandag ondertekend werd, waarschuwt dat "Ibama tijdens de procedure al drie keer een verzoek heeft geformuleerd om de milieustudie aan te vullen". "Als de investeerder niet antwoordt op de kwesties die het technisch team heeft opgeworpen, zal de licentieprocedure stopgezet worden", zegt het agentschap.

Milieuorganisaties in binnen- en buitenland van Brazilië hebben het Total-project, waarvoor de Franse oliegroep samenwerkt met het Britse BP en het Braziliaanse Petrobras, al fel bekritiseerd. Greenpeace lanceerde zelfs een internationale campagne. Olieontginning in het gebied bedreigt de koraalriffen die in 2016 ontdekt werden aan de noordoostelijke kust van Brazilië, daar waar de Amazone in de Atlantische Oceaan stroomt, klinkt het.

Greenpeace Frankrijk zegt dat "regelmatige boringswerken op de lange termijn een schadelijk effect op het zeeleven kunnen hebben". "Zo verstoren ze de migratieroutes van walvisachtigen en schildpadden, of beschadigen ze het rif met puin of ander afval van boringen".

Total verwierp op 8 februari die argumenten in een brief aan Greenpeace. De oliegroep voerde aan dat de dichtste olieput op 28 kilometer van het rif ligt. Ook zou openbaar onderzoek hebben aangetoond dat er geen impact is op het milieu.

bron: Belga