Hij werd betrapt met een boek op weg naar zijn vakantie

Betrapt met een boek
Foto R.V.

Vive les vacances! In augustus betrappen we lezers op de TGV naar zomerse oorden. Zij doen de route du soleil met extra hoge snelheid. Welke boeken nemen ze mee in hun koffer? En waar gaat de reis naartoe?

In ‘Les perroquets de la place d’Arezzo’ van de Belg Eric-Emmanuel Schmitt krijgen de bewoners van het Arezzoplein in Brussel allemaal dezelfde liefdesbrief in de bus: ‘Ce mot simplement pour te signaler que je t’aime. Signé: tu sais qui’. De reacties lopen uiteen. Iedereen heeft lief en verlangt immers op zijn manier. Met dit boek vliegt de tijd op de trein voor Christophe Durot (24) nog sneller voorbij.

“Hoe ik zou reageren? Ik heb geen idee. Ik woon en werk in Brussel en ken het plein waarover hij schrijft goed: een plek met grote bomen die vaak vol met parkieten zitten. Dat maakt het extra plezant om lezen. De auteur ken ik ook – zijn werk dan toch. Eerder dit jaar las ik ‘Adolf H. Twee levens’. Schmitt vraagt zich af wat er gebeurd zou zijn als de jonge Hitler niet afgewezen was door de Academie voor Beeldende Kunsten. Zou hij een surrealistische schilder zijn geworden in plaats van een monster? Historische kritiek met humor.”

“Ik ben onderweg naar mijn geboortestad Lille voor een barbecue. Familieliefde op minder dan veertig minuten van huis, dat laat ik niet passeren.”

(hd)

Betrapt met een boek is een initiatief van Iedereen Leest en Metro, i.s.m. met TGV®. Christophe reist van Brussel naar Rijsel, reistijd 0u35min.

Meer boekentips voor onderweg? Surf naar Lezers Tippen Lezers.