Tabata-training is de sleutel tot een slank figuur

Foto Pexels

Is uren joggen niets voor jou? Dan hebben we goed nieuws: er zijn tal van sporten waarbij je in een kortere tijdsspanne meer spiergroepen kan trainen én meer calorieën verbrandt. Tabata is een uitstekend voorbeeld.

Het woord tabata klinkt je misschien vreemd in de oren, maar eigenlijk is het een soort intervaltraining. De sport werd uitgevonden door de Japanse onderzoeker Izumi Tabata. Bedoeling is dat je een bepaalde oefening twintig seconden volhoudt, gevolgd door tien seconden rust. Dat doe je acht keer na elkaar, dus vier minuten in totaal.

Uit onderzoek van de American Council on Exercise blijkt dat mensen die zo’n tabata-work-out van 20 minuten volhouden, gemiddeld zo’n 15 calorieën per minuut verbranden. Om je een idee te geven: al lopend verbrand je er slechts 10.

Het leuke aan zo’n tabata-training is dat je zelf kiest welke oefeningen je in je schema inbouwt. Van push-ups tot squats of korte sprintjes: alles is mogelijk. Het belangrijkste is dat je je tijdens die 20 seconden écht inspant zodat je work-out voldoende intensief is.