Do’s-and-don’ts om ogen van kinderen te beschermen

Do's-and-don'ts om ogen van kinderen te beschermen
AFP / F. Florin

Almaar meer kinderen gebruiken tablets op school en die overmatige blootstelling aan digitale schermen heeft nefaste gevolgen voor hun ogen, waarschuwen artsen en opticiens.

Jongeren tussen 12 en 17 jaar brengen meer dan 42 uur per week door voor hun schermen, zo blijkt uit een studie (juni 2016) van het Franse onderzoekscentrum Credoc. Specialisten raden dan ook aan enkele goede gewoonten in het achterhoofd te houden om de effecten van het blauwe licht van tablets, computerschermen, smartphones en de verlichting in huis te beperken.

Op korte termijn veroorzaakt dat blauwe licht vermoeide, droge ogen. Op lange termijn verhoogt het de risico’s op netvliesveroudering. Naast die gevolgen voor onze ogen, vertraagt blauw licht ook de vrijmaking van melatonine, het slaaphormoon dat gewoonlijk rond 21u in werking treedt, en verstoort het dus de slaap.

Dat slaaptekort kan indirect een rol spelen in slechtere schoolprestaties. Ook al blijkt uit de eerste resultaten van experimenten in scholen dat de leerlingen net gemotiveerder zijn en efficiënter samenwerken als ze tablets gebruiken.

Helderheid verminderen

Een van de dingen die je kan doen om kinderen te beschermen tegen te veel blauw licht, is de helderheid van het scherm van smartphones en computers verminderen en de tekst op het scherm vergroten. Vraag ook advies aan je opticien. Sommigen bieden corrigerende brilglazen met bescherming tegen blauw licht aan voor jongeren onder de 16 jaar.

Netvlies laten rusten

Om vermoeide en droge ogen tegen te gaan, is het aangeraden regelmatig enkele seconden te kijken naar een voorwerp in de verte dat geen blauw licht uitstraalt. Andere techniek: elke 20 minuten die je voor een scherm zit, moet je 20 seconden pauzeren om te kijken naar een voorwerp op ongeveer 6 meter afstand. Knipper daarbij vaak om je ogen te rehydrateren.

Meer buiten spelen

Om de uren voor het scherm te compenseren, is het belangrijk dat kinderen genoeg buiten spelen en blootgesteld worden aan natuurlijk licht.