Tot levenslang veroordeelde verpleger in Duitsland verdacht van 84 extra moorden

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Duitse gerecht vermoedt dat een ex-verpleger die momenteel al een levenslange celstraf uitzit voor het vermoorden van patiënten met een overdosis medicijnen, nog 84 bijkomende slachtoffers heeft gemaakt. Dat heeft politiecommissaris Johann Kuehme van Oldenburg, een stad in de noordwestelijke deelstaat Nedersaksen, maandag gezegd. De 40-jarige verpleger, Niels H., werd in februari 2015 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor tweevoudige moord, twee pogingen tot moord en het toebrengen van zware lichamelijke letsels. Tijdens zijn proces had hij toegeven nog meer slachtoffers te hebben gemaakt.

Het Duitse gerecht richtte daarom een speciale commissie op om de overlijdens te onderzoeken in de twee ziekenhuizen waar hij werkte, in Oldenbrug en het nabijgelegen stadje Delmenhorst. Die analyseerde honderden medische rapporten en groef meer dan 100 lichamen op om die te testen op sporen van medicijnen.

In juni vorig jaar concludeerden politie en gerecht dat de man 33 patiënten had gedood in het ziekenhuis van Oldenburg. Hij diende hen een overdosis medicijnen toe om een hartfalen te veroorzaken, om hen daarna weer te redden en zo een goede reputatie te krijgen door zijn heldhaftig optreden.

Nu wordt de man ervan verdacht nog tientallen bijkomende slachtoffers te hebben gemaakt. Het gebruikte medicijn werd in 84 van de opgegraven lichamen teruggevonden. Volgens Kuehme gaat de politie ervan uit dat het eigenlijke aantal zelfs nog hoger zou kunnen liggen, aangezien een groot deel van de gestorven patiënten gecremeerd is.

Het onderzoek naar de feiten in het ziekenhuis van Oldenburg loopt nog steeds. Volgens de speurders ligt een deel van de verantwoordelijkheid ook bij het ziekenhuis omdat de verantwoordelijken er niet snel genoeg hadden ingegrepen. "De moorden konden vermeden worden", zegt Kuehme. "Het ziekenhuis in Oldenburg wist af van de ongeregelmatigheden."

Ook twee leidinggevenden van het ziekenhuis in Delmenhorst worden beschuldigd voor hun rol in de overlijdens.

Bron: Belga