CORRECTIE: Bloeddonatie door homomannen weer stap dichterbij

CORRECTIE: Bloeddonatie door homomannen weer stap dichterbij

De levenslange uitsluiting van homo’s voor het geven van bloed zit er bijna op. De wet die regelt dat zij donor worden indien ze minstens twaalf maanden geen seks hadden met een andere man, werd vandaag gepubliceerd in het Staatsblad. Het is nu nog wachten op een uitvoeringsbesluit. Dat homo’s tot nu toe nooit bloed mochten geven, had niet te maken met hun seksuele geaardheid, maar wel met seksueel risicogedrag. Mannen die seks hebben met mannen hebben namelijk een verhoogd risico op hiv en andere seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). De levenslange uitsluiting wordt nu omgezet in een tijdelijke uitsluiting van twaalf maanden (na het laatste seksueel contact met een andere man).

Ook wie seks had tegen betaling, of met een partner die drugs gebruikt, kan voortaan na een uitsluitingsperiode bloed geven. De wet regelt voorts dat bepaalde patiënten met erfelijke hemochromatose hun bloed kunnen doneren na een bloedafname voor therapeutische doeleinden. Tot nu toe werd dat bloed vernietigd. Het Rode Kruis is klaar de nieuwe donoren te ontvangen. Alle brochures en vragenlijsten werden aangepast, zegt woordvoerster An Luyten.

Het is nu nog wachten op een uitvoeringsbesluit. “We hopen dat tegen eind dit jaar te publiceren”, zegt Els Cleemput, de woordvoerster van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld).

bron: Belga