Onze tips voor een geslaagde start van het schooljaar

Onze tips voor een geslaagde start van het schooljaar
Belga / V. Lefour

Binnen een paar dagen gaan de schoolpoorten weer open. Voor veel kinderen is het hun eerste kennismaking met een onbekende wereld. Metro geeft alvast enkele tips voor een geslaagde start!

De avond voordien

Leg je kind vroeg in bed, na een lichte maaltijd zonder cafeïne en vooral zonder dat ze te lang voor het scherm gezeten hebben. Check of alles klaar is: boekentas, kleren en tienuurtje. Kwestie van ’s morgens niet te moeten racen tegen de klok. Leg kleren klaar die ze goed kennen en waarin ze zich goed voelen.

Vergeet voor de allerkleinsten hun knuffel niet. Die stelt hen gerust en zo hebben ze de geur van thuis bij op school. Ook al keken ze er niet naar om op de crèche, de eerste dagen op hun nieuwe school helpt die knuffel hun emoties beter te beheersen.

Vertel ook zeker over jouw eigen leuke herinneringen aan het nieuwe schooljaar, om deze moeilijke dag wat op te vrolijken. Je kan ook afspreken met andere ouders om samen naar de klas te gaan. Als ze omringd zijn door vriendjes blijven de traantjes hopelijk achterwege.

’s Morgens

Maak je kind vroeg genoeg wakker, zodat hij goed in vorm is om naar school te vertrekken. Een stevig ontbijt is belangrijk, maar maak je geen zorgen als hij geen honger heeft. Stop gewoon een lekker tienuurtje in zijn boekentas.

Toon op weg naar school niet dat je zelf ook zenuwachtig bent. Kleine kinderen slorpen enorm veel omringende emoties op. En probeer die eerste dag iets vroeger aan te komen.

Begeleid de kleintjes tot aan hun klas. En maak gerust een praatje met de leerkracht. Maar rek het afscheid vooral niet nodeloos uit. Ook al voel je je schuldig om hen achter te laten, houd het kort en krachtig.

Na de bel

Vraag hen bij het buitenkomen om te vertellen hoe hun eerste dag geweest is. Kinderen reageren niet allemaal hetzelfde: sommigen geven veel details, anderen helemaal geen. Maak je geen zorgen als ze liever niets vertellen. Dat betekent niet dat het niet leuk was. En voel je toch dat er een probleem is, ga dan even praten met de leerkracht.

Feliciteer je kind en moedig hem aan, zonder al te hoge verwachtingen. En leg hem voor de komende dagen uit wat jij zoal doet op het werk terwijl hij in de klas zit. Zo weet hij dat je de hele dag aan hem denkt!

(mb)