Vuelta – Chris Froome verstevigt leidersplaats met ritzege

Chris Froome (Sky) heeft zondag de negende etappe in de 72e Ronde van Spanje gewonnen. Na 174 kilometer van Orihuela naar Cumbre del Sol had de 32-jarige Brit vier seconden voor op de Colombiaan Johan Esteban Chaves. De Canadees Michal Woods werd op vijf seconden derde. Het is voor Froome nog maar de tweede overwinning van het seizoen. In de stand heeft de Tourwinnaar nu 36 seconden voor op Chaves en 1:05 op de Ier Nicholas Roche. Sander Armée is met een 38e plaats op 24:05 beste Belg. Met een 34e plaats op 1:54 was de renner van Lotto Soudal dat zondag ook in de rituitslag.
Na een vlakke aanloop, door toeristische oorden zoals Calpe, Benidorm en Alicante moesten de renners twee keer over de Puig Llorenca in Cumbre del Sol. Een eerste keer op 40 kilometer van de finish, 3,2 kilometer lang en gemiddeld 9,2 procent steil. Daarna volgde de afdaling en werd de klim nogmaals bedwongen, maar langs de andere kant. Dan gaat het om vier kilometer, gemiddeld 9,1 procent, maar wel met pieken tot 19 procent.
Het was een etappe waarin de klassementsrenners wel eens zouden willen toeslaan, daags voor de rustdag. Dat belette Markel Irizar, Marc Soler, Marco Haller, Tobias Ludvigsson, Anthony Turgis, Lluis Mas, Diego Rubio, Conor Dunne, Ricardo Vilela en Bert-Jan Lindeman niet om een vroege vlucht op te zetten. Cannondale-Drapac, duidelijk gemotiveerd nu het op zoek moet naar nieuwe sponsors om het voortbestaan van de ploeg te garanderen, liet de voorsprong van de tien nooit heel hoog oplopen. Met Woods had Cannondale ook kans op de dagzege. De voorsprong van de leiders schommelde voortdurend tussen 2:30 en 3:15.
Soler en Ludvigsson bleken de sterkste klimmers en bleven het langst voorop, tot 5,8 kilometer van de finish. Intussen kwam er slecht nieuws uit het kamp van Lotto Soudal. Jens Debusschere moest de strijd staken na een valpartij en werd zo na Jonas Van Genechten de tweede Belg die uit de Vuelta stapte.
Vooraan werd niet gewacht en versnelde Romain Bardet. De Fransman, kansloos voor een goed klassement of podium met al minuten achterstand op Froome, kreeg Enric Mas en wat later ook Richard Carapaz met zich mee. Maar de steile klim viel moeilijk te bedwingen. Nieve legde voor Froome een moordend tempo op en heel ver liepen de vluchters niet uit. Ook al versnelde Bardet nog twee keer, hij geraakte niet weg en op 1,4 kilometer van de top ging het licht uit bij de Fransman. In het peloton met favorieten haakte Nieve iets voorbij de vod van de laatste kilometer af en was het aan de rode trui zelf.
Het tempo bleef hoog, De la Cruz probeerde, maar hij nam geen afstand en uiteindelijk was het Froome zelf die op 450 meter van de top aanzette. Alberto Contador probeerde nog even, maar moest enkele lengtes laten. Chaves zag het gevaar en dichtte met Woods in zijn wiel het gaatje op Froome. Het was een inspanning die duidelijk veel energie had gekost. Toen de viervoudige Toyurwinnaar in de laatste 150 meter nog eens versnelde, moest Chaves passen. Froome boekte zo een zege op de klim waarop hij twee jaar geleden nog Tom Dumoulin moest laten voorgaan. De Brit neemt ook tien belangrijke bonificatieseconden. Contador verloor nog 12 seconden, Vincenzo Nibali 14 en Fabio Aru 17.
Maandag krijgen de renners een rustdag. Dinsdag brengt de tiende etappe hen van Caravaca naar het voedselbedrijf ElPozo Alimentacion in Alhama de Murcia. De rit is 164,8 kilometer lang. Onderweg wordt de Collado Bermejo beklommen. Die col van eerste categorie is twintig kilometer lang en gemiddeld vijf procent steil, met pieken van tien procent. Na de top is het nog twintig kilometer dalen tot de finish.

.

bron: Belga