Vijf alpinisten komen om in Oostenrijk, twee in Italië

In de Oostenrijkse Alpen zijn vijf alpinisten verongelukt. Een zesde bergbeklimmer is zwaargewond, aldus de politie. Het ongeval deed zich voor op de berg Gabler, nabij de plaats Krimml in de provincie Salzburg. Bij een gelijkaardig ongeval in de Italiaanse Alpen kwamen zondag twee alpinisten om, zo meldt persbureau Ansa. Meer informatie over de identiteit van de slachtoffers of de oorzaak in Oostenrijk is er nog niet, zei de politie. De reddingswerkers zijn nog ter plaatste. Maar de man die de reddingsoperatie van het Rode Kruis leidt, Anton Voithofer, zei reeds dat de klimmers met elkaar verbonden waren met een touw en dat er waarschijnlijk een val in het spel is.

Volgens het Oostenrijkse persbureau APA zijn vijf reddingshelikopters ter plaatse. Het ongeval vond plaats onder de bergpas Mannlkarscharte in de regio van Zell-am-See. Het is het meest dodelijke ongeval in de Oostenrijkse Alpen dit klimseizoen. Deze zomer lieten er al tientallen en klimmers het leven.

In de Italiaanse Alpen is er eveneens sprake van een ongeval met meerdere alpinisten. Twee personen. Eerst was sprake van een dode en acht gewonden, maar een gewonde overleed snel na het ongeluk aan zijn verwondingen, aldus Ansa.

Het ongeval deed zich voor op de berg Presanella, in de noordelijke provincie Trentino. Ook hier waren de bergbeklimmers met een touw met elkaar verbonden toen de val zich voordeed. De klimmers zijn afkomstig van de stad Brescia. Hoe het ongeval precies gebeurde, is nog niet geweten.

In Zwitserland werd zaterdag de zoektocht naar acht vermiste wandelaars gestaakt na een tweede aardverschuiving bij het dorp Bondo. De politie onderzoekt of er voldoende gewaarschuwd werd voor het risico op aardverschuivingen.

Bron: Belga