EK volley (m) - Vital Heynen: "Normaal win je nooit meer zo'n match"

door
Belga
Leestijd 2 min.

"Normaal win je nooit meer zo'n match", reageerde coach Vital Heynen zondag na de 3-2 zege van zijn Red Dragons tegen Turkije. De Belgen vochten zich twee keer uit een verloren positie terug en trokken uiteindelijk met 25-22, 22-25, 21-25, 27-25 en 18-16 aan het langste eind. Zelfs een ervaren coach als Heynen moest bekennen dat hij zelden in zijn carrière zo'n onwaarschijnlijke terugkeer had meegemaakt als die van de Red Dragons tegen Turkije. "Zet het maar in mijn top drie. In de vierde set 22-24 achter, in de tiebreak 11-14 achter. We zijn hier aan een mirakelweek bezig en voor mij mag dat nog een tijdje verder duren. Vandaag voelde je dat de druk op de groep zat. We hadden onszelf immers uitgeroepen tot favoriet en dan heb je alle spelers in onze ploeg nodig. Ook Matthias Valkiers op een bepaald moment. En nu: rusten, rusten, rusten!"

Het was een complete verrassing toen Valkiers in het begin van de vierde set met een zwaar omzwachtelde knie toch zijn opwachting maakte in de Belgische ploeg, hoewel hij tegen Frankrijk was uitgevallen. "Ik vond dat ik mijn job moest doen. Onder bepaalde restricties kon dat ook, want wees maar zeker dat mijn redenering ook wel was: het EK is belangrijk, maar mijn verdere carrière is nog belangrijker. Ik vond echter wel dat ik de ploeg moest helpen in deze emotionele rollercoaster, want we waren vandaag zeker niet zo goed bezig als tegen Frankrijk. Er stond meer druk op de ploeg, maar nu zijn we al minstens zeker van de play-offs."

In de tiebreak speelde Pieter Verhees met enkele kill-blocks een beslissende rol in de winst van de Belgische ploeg. "Er werd hier gespeeld met een andere ingesteldheid. Bijna niemand startte aan de wedstrijd op een ontspannen manier. Het positieve is natuurlijk dat we op de belangrijke momenten het hoofd boven water hielden, luisterden naar de tactische opdrachten en die ook nog goed uitvoerden. Voor hetzelfde geld verliezen we deze match met 1-3. We zijn hier echt wel door het oog van de naald gekropen, want we speelden echt wel iets te verkrampt." En tegen Nederland? "Laat zij maar trachten te forceren en wij moeten proberen ons eigen spel op te dringen."

.

bron: Belga