EK hockey (m) - Ook Red Lions grijpen naast het goud

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Belgische nationale mannenhockeyploeg heeft naast het goud gegrepen op de slotdag van het EK hockey in het Nederlandse Amstelveen. In de finale gingen de Red Lions met 2-4 onderuit tegen gastland Nederland. Ook bij de vrouwen ging de zege in de finale zaterdag naar Nederland, dat een klasse te sterk bleek en de Red Panthers eenvoudig met 0-3 opzij zette.

Twee keer zilver dus voor de Belgen, al zag het er zondag in de mannenfinale lange tijd goed uit. Treffers van Tom Boon (8., op strafcorner) en Cédric Charlier (28.) zorgden voor een 2-0 ruststand in het Wagenerstadion en dus leek een eerste Europese titel in de maak. Na de pauze stak echter de vermoeidheid op en via Robbert Kemperman (37.) en Mirco Pruyser (45.) werd de achterstand in één kwart van de tabellen geveegd. Het mentale voordeel was zo voor de Nederlanders en na de gele kaart voor Emmanuel Stockbroekx gingen de Belgen kopje-onder. Mink van der Weerden zorgde in de 51e minuut voor de 2-3, Pruyser (60.) zorgde in de slotfase met zijn tweede van de namiddag nog voor 2-4.

Voor de Nederlanders, nummer vier op de wereldranglijst, was het al de vijfde Europese titel. Ook op het vorige EK waren ze goed voor goud, in Boom moest België toen eveneens vrede nemen met zilver. In 2007 werd er op het EK in Manchester door de Belgen al eens brons veroverd.

Met vijf Europese titels, zeven zilveren medailles en drie bronzen plakken veroverden ze zondag tegen de Red Lions hun vijftiende Europese medaille. Nederland veroverde ook twee olympische titels (1996 en 2000) en drie wereldtitels (1973, 1990 en 1998) en heeft met de Europese titel ook zijn revanche te pakken voor de Olympische Spelen van vorig jaar, toen ze in de halve finales door de Red Lions uit het toernooi gekegeld werden.

bron: Belga