Nieuwe games voor de New 2DS XL

Miitopia

In de zomer komen er traditiegetrouw vrij weinig nieuwe games uit. Maar da’s buiten Nintendo gerekend, dat samen met zijn New 2DS XL vier nieuwe titels lanceert.

Dr. Kawashima’s Duivelse Brain Training

Dr. Kawashima’s Duivelse Brain TrainingIn 2005 scoorde Nintendo een wereldwijd succes met de release van Dr. Kawashima’s Brain Training op de Nintendo DS. Met een hele reeks minigames en tests kon je je hersenen verjongen. Meer dan tien jaar later is de Japanse professor terug van weggeweest. En Dr. Kawashima spelt je al meteen de les: smartphones en tablets hebben ons concentratievermogen verminderd en we zijn allemaal afhankelijk geworden van informatie. Met zijn programma wil hij ons geheugen, onze efficiëntie op het werk en onze resultaten op school verbeteren. Een nobel doel, maar helaas werkt het concept niet meer zo goed als tien jaar geleden. De oefeningen worden al snel repetitief en de professor klinkt nogal ouderwets. Zo weet hij ons te zeggen dat een betere concentratie zelfs nuttig kan zijn in het huishouden (geïllustreerd met een vrouw in de keuken) en bij het sporten (geïllustreerd met een man die voetbalt).

Ever Oasis

Ever OasisDertig jaar na zijn debuut met Final Fantasy is Koichi Ishii, de bedenker van de Mana-saga, terug met een nieuwe franchise. Ever Oasis is een RPG-avontuur waarin je met een sympathieke held een nieuwe oase in de woestijn moet creëren. Je begint vanaf nul aan de bouw van een welvarende en vredevolle plek. Je moet bezoekers uitnodigen om er te blijven wonen, winkels openen en de oase uitbouwen tot een kleine stad. Maar dat is niet zo simpel als het lijkt, want je moet ook de woestijn in om hulpmiddelen te verzamelen en gevaarlijke kerkers verkennen. Onderweg kruis je het pad van vijandige wezens, maar ook van handlangers die je helpen. Ondanks een lichtjes teleurstellend scenario is Ever Oasis een mooi avontuur, geïnspireerd op het oude Egypte. Leuk voor jong en oud.

Hey! Pikmin

Hey! PikminDe Pikmin-saga zag in 2001 het licht op de Gamecube en bleef tot nu beperkt tot de woonkamerconsoles, met nog twee andere episodes op Wii en Wii U. Met Hey! Pikmin is de titel nu dus voor het eerst beschikbaar voor de Nintendo 3DS-familie. Net als in de vorige avonturen speel je met kapitein Olimar, een dappere ruimtereiziger die gecrasht is op een onbekende planeet en er zijn ruimtetuig moet herstellen. Daarbij krijgt hij hulp van de Pikmin, de schattige bewoners van de planeet die lijken op planten. Ze helpen je het nodige materiaal te verzamelen en vijanden uit te schakelen.

Deze draagbare versie is radicaal anders dan de eerste afleveringen. Je speelt het in verticale zin en voornamelijk met de stylus. De wereld van kapitein Olimar is nog altijd even leuk, maar jammer genoeg niet echt uitdagend. Dat maakt deze game toegankelijk voor iedereen, maar Nintendo had evengoed verschillende moeilijkheidslevels kunnen inbouwen. Neemt niet weg dat Pikmin een uniek, innemend en verfrissend avontuur is.

Miitopia

MiitopiaIn de lijn van Tomodachi Life en Miitomo draait in Miitopia alles rond de Mii, de bekende avatars van Nintendo. Jij verdeelt de rollen en kiest welke Mii je vergezellen tijdens je avontuur. Dat kunnen de avatars van je vrienden zijn, nieuwe personages die je zelf creëert of Mii van andere spelers. Je held vertrekt samen met zijn handlangers op avontuur in het koninkrijk Miitopia. Ze moeten vijanden overwinnen om de bewoners hun gezichten terug te geven en de vrede te herstellen.

Miitopia is een mix van RPG en life simulation, en mikt duidelijk op een jong publiek. Je moet je personages eten geven en geld om gadgets te kopen, beslissen met wie ze slapen om hun relaties te ontwikkelen… Moeilijk is het allemaal niet en je krijgt op alle levels hulp, zoals met de Automatische vecht-modus. Miitopia is leuk voor jonge spelers, maar wie ouder is dan 15 riskeert zich snel stierlijk te vervelen

RECENSIEOVERZICHT
Dr. Kawashima’s Duivelse Brain Training
Ever Oasis
Hey! Pikmin
Miitopia