WK judo – Zeven judoka’s verdedigen Belgische kleuren in Boedapest

Maandag gaat in de Hongaarse hoofdstad Boedapest het WK judo van start. Met Charline Van Snick (-52kg), Lola Mansour en Roxane Taeymans (-70kg) bij de vrouwen en Kenneth Van Gansbeke (-66kg), Dirk Van Tichelt (-73kg), Joachim Bottieau (-81kg) en Toma Nikiforov (-100kg) bij de mannen tekenen zeven Belgische judoka’s present. Sami Chouchi (-81kg) moest in extremis forfait geven. Chouchi blesseerde zich vorige week aan de linkerknie. Er is sprake van een derdegraadsverstuiking van de laterale collaterale band bij de Brusselaar.
Cédric Taymans, technisch directeur bij de Franstalige judofederatie, begeleidde deze week Nikiforov, Van Gansbeke en Mansour op stage in Geldenaken. “Ze zijn alle drie in vorm”, zegt Taymans. “Eind juni liep Lola een blessure aan een vinger op, maar ze is goed hersteld. Toma behaalde op het vorige WK in Astana brons en heeft er zin in.”
“Op een WK kan je nooit voorspellen wie met een medaille naar huis zal gaan”, verklaart de technisch directeur. “Alle Belgen zijn kanshebbers op eremetaal, maar ze kunnen er allen ook in de eerste ronde uitgaan. Zelfs als de voorbereiding goed verlopen is en je goed in vorm bent, dan nog kan dat helemaal omslaan op de dag van de competitie.”
Dirk Van Tichelt kan ruim een jaar na zijn bronzen medaille op de Olympische Spelen in Rio opnieuw uitpakken op mondiaal niveau. Maar zijn voorbereiding verliep niet ideaal. Met de Grand Prix in het Chinese Hohhot, waar de Europese kampioen van 2008 vijfde werd, heeft de Beer van Brecht nog maar één toernooi afgewerkt na de geboorte van zijn zoon Arthur eind vorig jaar. “Met zo’n voorbereiding zal het moeilijk zijn, maar Dirk is tot alles in staat”, aldus Taymans. “Hij heeft veel ervaring. Bij de loting op de Spelen had ook niemand gedacht dat brons mogelijk zou zijn.”
Charline Van Snick is gebrand op revanche. De Luikse was op het voorbije EK in Warschau net als onder meer Nikiforov uitgeteld na één ronde. In de gewichtsklasse onder 48kg behaalde ze brons op de Spelen in Londen en kroonde ze zich in 2015 en 2016 tot Europees kampioene. “Charline is vaak in Frankrijk, dus ik kan niet goed inschatten hoe ze ervoor staat”, stelt Taymans.
Op het vorige EK traden elf Belgische judoka’s aan. Niemand bereikte de kwartfinales. “We zijn altijd gemotiveerd, dat was ook in Warschau het geval. Ook daar hebben onze judoka’s hun uiterste best gedaan. Na elk toernooi, niet enkel na het teleurstellend verlopen EK, trekken we lessen.” Taymans beschouwt het postolympisch jaar niet als een overgangsjaar. “En dat is in het buitenland evenmin het geval. Het zegt genoeg als je kijkt naar het aantal toppers dat op het komende WK aanwezig is.”
De Russische president Vladimir Poetin zal maandag trouwens aanwezig zijn bij de WK-openingsceremonie, op uitnodiging van de Hongaarse premier Viktor Orban. Poetin heeft een zwarte gordel in judo. Hij is tevens erevoorzitter van de Internationale Judofederatie.

bron: Belga