Parlement Ecuador heft immuniteit vicepresident op

Het parlement van Ecuador heeft vrijdag de immuniteit van vicepresident Jorge Glas opgeheven, zodat een onderzoek naar corruptie kan plaatsvinden. Het parlement stemde unaniem voor de opheffing. Glas ontkent de corruptiebeschuldigingen. Het openbaar ministerie beschuldigde Glas ervan deel uit te maken van een corruptienetwerk met banden met het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht. Dat bedrijf gaf toe meer dan 785 miljoen dollar aan steekpenningen te hebben betaald in twaalf landen.
Topmanagers binnen het bedrijf hebben aan de Braziliaanse aanklagers verteld dat ze enkele miljoenen dollars hebben betaald in Ecuador, om staatscontracten binnen te rijven tijdens de tweede termijn van de voormalige president Rafael Correa (2013-217), toen Glas ook vicepresident was.
De opvolger van Correa, Lenin Moreno, nam afstand van Glas en zette hem eerder deze maand uit zijn functies. Glas is een nauwe bondgenoot van Correa. Die laatste noemde Moreno een “verrader” vanwege zijn behandeling van de vicepresident.

Bron: Belga