Orkaan Harvey – Trump bestempelt orkaan als natuurramp

Orkaan Harvey - Trump bestempelt orkaan als natuurramp
Orkaan Harvey - Trump bestempelt orkaan als natuurramp

De Amerikaanse president Donald Trump heeft orkaan Harvey, die het vasteland nadert in Texas, bestempeld als een natuurramp. Hij maakt het zo mogelijk om overheidsgeld vrij te maken om hulp te bieden aan de slachtoffers van de orkaan. “Op vraag van de gouverneur van Texas, heb ik de ‘Disaster Proclamation’ ondertekend, die overheidshulp vrijmaakt op volle kracht!”, tweette de president.
Harvey werd vrijdag nog opgewaardeerd tot een orkaan van categorie vier op een schaal van vijf, die winden tot 215 kilometer per uur met zich meebrengt.
De autoriteiten vrezen echter vooral de zware overstromingen die door hevige regens worden veroorzaakt. Op sommige plaatsen zou tot 1,2 meter regen kunnen vallen, en het zeeniveau zou in bepaalde zones tot meer dan 4 meter kunnen stijgen, aldus de weerdiensten.
Verwacht wordt dat de orkaan zaterdagochtend plaatselijke tijd aan land gaat.
Miljoenen mensen langs de Amerikaanse Golfkust zetten zich schrap voor de storm, die de ergste lijkt te worden in twaalf jaar. Voor president Donald Trump is het de eerste natuurramp waarmee hij te maken krijgt.
Vele woongebieden aan de kustlijn werden verplicht geëvacueerd. De Texaanse gouverneur Greg Abbott riep de bewoners op om de evacuatiebevelen op te volgen voor de storm arriveert.
De burgemeester van Rockport Patrick Rios verklaarde vrijdag nog dat bewoners ofwel hun huizen moesten verlaten, ofwel er voor moeten zorgen dat hun lichamen geïdentificeerd kunnen worden. “We suggereren de mensen die hier gaan blijven om hun Social Security Number op hun arm te schrijven”, zei hij volgens ABC News.

Bron: Belga