Orkaan Harvey – Afgezwakt tot tropische storm, maar met “zeer zware overstromingen”

Orkaan Harvey - Afgezwakt tot tropische storm
Orkaan Harvey - Afgezwakt tot tropische storm

Harvey, de ergste orkaan die de VS trof sinds 2005, is zaterdag afgezwakt tot een tropische storm. Dat meldt het National Hurricane Center (NHC). Er zijn wel nog extreme overstromingen aan de gang. Volgens het laatste bulletin van het NHC zorgt Harvey voor windsnelheden tot 110 km/u en schuift 4 kilometer per uur op. De hevige stortregens kunnen tot donderdag nog zorgen voor “catastrofale en mogelijk dodelijke” overstromingen.
In totaal zaten 300.000 mensen in Texas zonder stroom. Volgens de gouverneur van Texas zijn er nog geen doden gemeld. Wel is er al heel wat materiële schade. Vooral het stadje Rockport is zwaar getroffen. Slechts de helft van de 10.000 inwoners volgde de raad op om veiliger oorden op te zoeken.
Door de hevige regenval en de overstromingen verwacht de overheid dat er nog heel wat schade zal bijkomen. “Het zal jaren duren voor we hersteld zullen zijn van deze ramp”, zei Brock Long van het Federal Emergency Management Agency (FEMA).
Vanwege het overstromingsgevaar moesten 4.500 gevangenen uit de gevangenis van Rosharon, ten zuiden van Houston, worden geëvacueerd. Ze werden naar andere gevangenissen in Texas overgebracht.

Bron: Belga