Opening A11 – “Grootste en snelst gerealiseerde project van afgelopen jaren”

Opening A11 - "Grootste en snelst gerealiseerde project van afgelopen jaren"

Ook het Agentschap Wegen en Verkeer is fier op de realisatie van de nieuwe snelweg A11 tussen Brugge en Knokke-Heist. Administrateur-generaal Tom Roelants stelt vast het niet alleen het grootste, maar ook het snelst gerealiseerde project van de laatste jaren is. De aanleg duurde 42 maanden, zoals gepland. “Ik ben apetrots en blij hier vandaag te kunnen staan. Het doet me ook plezier dat iedereen zo lovend is over het project”, aldus Tom Roelants. Het draagvlak in de regio was volgens hem in het prille begin niet zo evident. “Maar we zijn erin geslaagd die terughoudendheid weg te nemen. Door het overleg met de gemeentebesturen, door de integratie in het landschap, door dialoog met de landbouwers en door aandacht voor het andere wegennet.”

Het project werd gerealiseerd door Via Brugge, een consortium van Jan De Nul, TINC, Franki Construct, Van Laere, Aswebo en Aclagro. Algemeen directeur Bart Callens somde in zijn speech de unieke aspecten van de A11 op: “de opengemaakte fietstunnels en wegtunnels, de uniforme bruggen over de A11, de ecopassages en de nieuwe toegangsrotonde tot Knokke”. Bovendien werd ook aan duurzaamheid gedacht, want in de toekomst zal een lokale windmolen de elektriciteit opwekken die langs de A11 verbruikt wordt.

De werken gingen van start in maart 2014 en zijn zoals gepland na 42 maanden klaar. Slechts 10 procent van de bouwprojecten wordt binnen de voorziene timing gerealiseerd. “Maar uiteraard kende het project ook zijn moeilijkheden, zoals de slechte ondergrond in de tunnelzone en de zeer natte periode eind 2015 en begin 2016. De verwoestende brand van vorige zomer aan het viaduct was nog even slikken, maar ook dit euvel werd deskundig opgelost”, aldus nog Callens.

bron: Belga