Fietsers rijden vaker door rode stoplicht

Vorig jaar werden 2.256 pv’s opgesteld omdat fietsers het rode stoplicht negeerden. Dat is een stijging met 7,5 pct ten opzichte van het jaar voordien. Koplopers zijn de grootste provincies: in Antwerpen werden er vorig jaar 1.128 pv’s opgesteld, in Brussel 423 en in Oost-Vlaanderen 358. Dat blijkt uit cijfers van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon die CD&V-Kamerlid Franky Demon opvroeg. In bepaalde gevallen is het wél toegelaten om door het rood licht te rijden. Die plaatsen worden aangeduid met een verkeersbord. Het gaat om een kleine omgekeerde driehoek met daarin een gele fiets en een pijl naar rechts of rechtdoor. Voorwaarde is dat de fietser bij een verkeerslicht voorrang moet verlenen aan de andere weggebruikers zoals voetgangers. De fietser mag ook geen verkeersstroom kruisen.
Door het rood licht fietsen is niet zonder gevaar en een derdegraadsovertreding. Sinds mei staan er boetes op van 174 euro (daarvoor 165 euro). Soms kan ook het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken worden.
Demon vroeg ook de cijfers op van de voetgangers die het stoplicht negeren. Vorig jaar werden daarvoor 1.540 pv’s opgesteld, of een daling van 6,7 pct. Sinds mei zijn de boetes voor voetgangers gestegen van 55 euro naar 58 euro.

bron: Belga