Elektriciteit dubbel zo duur in twee jaar tijd

De jaarlijkse stroomfactuur van kleine verbruikers is de voorbije twee jaar meer dan verdubbeld, terwijl de rekening voor grote verbruikers ‘slechts’ aandikte met 37 procent. Dat blijkt uit een rapport van energieregulator VREG. “Compleet onlogisch. Wie weinig verbruikt, zou juist minder moeten betalen”, hekelt sp.a zaterdag in De Morgen en Het Laatste Nieuws. In onze stroomrekening zit een aantal kosten die forfaitair wordt aangerekend en dus niet op basis van verbruik. Die wegen veel zwaarder door bij de zuinige verbruikers.
Vlaams Parlementslid Rob Beenders (sp.a) noemt het de wereld op zijn kop. “De regering zou de zuinige verbruikers moeten belonen, maar doet nu het omgekeerde.” Vooral de lage inkomens zijn de dupe, meent hij. “En de kleinste verbruikers kunnen moeilijk nog minder stroom gebruiken – je hebt nu eenmaal een bepaalde hoeveelheid energie nodig.”
Beenders stelt voor om de energietaksen te laten oplopen naarmate het verbruik stijgt, het btw-tarief op energie opnieuw te verlagen van 21 naar 6 procent en een nultarief in te voeren voor het basisverbruik en een hoger tarief voor luxeverbruik.
Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) stelt dat taksen noodzakelijk zijn. “Als er geen taksen meer zouden zijn op een deel van het verbruik, dan moeten alle andere mensen meer taksen betalen op de rest van het verbruik. Daar pas ik voor.”
Volgens Tommelein klopt het ook niet dat arme mensen de kleinste verbruikers zouden zijn. “Zij wonen vaak in oudere, slecht geïsoleerde huizen.”
Tommelein neemt liever gerichte maatregelen, zegt hij. “Zo heeft deze Vlaamse regering het eerste energiearmoedeplan ooit opgemaakt, hebben we de sociale premies voor dakisolaties uitgebreid en hebben we met banken overlegd voor goedkopere energieleningen.”

bron: Belga