EK hockey - Belgische Nederlander Sander Baart speelt droomfinale

door
Belga
Leestijd 3 min.

Voor Sander Baart is Nederland-België de gedroomde finale van de Europese titelstrijd hockey. De Nederlandse verdediger is geboren in Edegem. Zijn vader is Nederlander, zijn moeder Belgische. "Twee buurlanden en ik heb van beide landen iets. Voor mij is het dan toch ietsje meer dan voor de rest. Voor de familie is het wel een punt. Mijn hele familie woont in Belgie. Dat maakt het speciaal."

Baart (29) probeert zich diplomatiek te uiten. Maar hij kan toch niet verhelen dat de familie partij kiest voor de Red Lions, zondagmiddag tegenstander van Baart en Oranje in de finale om de continentale titel. Het is na Boom (2013) de tweede keer dat de Belgen in de eindstrijd staan, de Nederlanders kunnen hun vijfde titel veroveren.

Door zijn dubbele nationaliteit mocht hij kiezen voor welk land hij wilde hockeyen. In de jeugd speelde hij onder de zestien in Belgë, twee jaar ouder droeg hij het shirt van Nederland. Een mooi gevolg is dat Baart als junior de eerste en enige speler is die Europees kampioen hockey werd voor twee verschillende landen.

Baart maakte die overstap in 2006 toen het Belgische hockey nog lang niet het huidige, hoge niveau had. "Mijn lichting was heel goed. Maar dat ze zoveel stappen hebben weten te zetten, had ik nooit gedacht. Toen ik mijn beslissing nam, was het verschil tussen beide landen nog erg groot. Ik ben blij dat ik die stap heb genomen, vind het wel knap wat er in België is gebeurd."

Na een jarenlang buitenlands verblijf komt Baart het komend seizoen in de hoogste Belgische afdeling uit voor Braxgata. Met Oranje Zwart werd hij drie keer kampioen in Nederland en in 2015 winnaar van de Euro Hockey League. Door een administratieve fout ging zijn rentree bij Royal Antwerp HC niet door, waardoor hij een jaar hockeyde bij Real Club de Polo de Barcelona.

Theoretisch is het mogelijk dat Baart, 135 caps voor Nederland, weer het stapje terug over de grens zet. "Maar dat gaat niet gebeuren", zegt hij heel beslist. Met verdedigers als Loïck Luypaert en Arthur Van Doren in de ploeg, zou bondscoach Shane McLeod hem misschien ook niet selecteren.

Baart: "De finale wordt een heel leuk duel. Die poulewedstrijd was qua resultaat een dikke uitslag voor België. De supporters en de kenners hebben van beide kanten een hele mooie wedstrijd gezien. Wij waren niet efficiënt. Maar ons spel was gewoon goed, we waren er positief over. Vijf-nul klinkt als een pak slaag. Maar dat gevoel hadden wij absoluut niet."

Volgens Baart zal die uitslag geen rol meer spelen, al klinkt er twijfel in zijn stem. "We willen ons revancheren en overtuigend hockey neerzetten", stelde hij na de halve finaleduel met Engeland, dat Nederland met 3-1 won. "Dat was geen makkelijke wedstrijd. We hadden een moeizame start en de Engelsen wisten ons goed terug te dringen", aldus de degelijke verdediger. Na twee snelle goals was echter het gif uit de match. Aan een prognose voor de finale waagt de diplomatieke Baart zich niet. "Twee even goede teams. Wie zal het zeggen? Geen idee."

bron: Belga