Deze vijf sollicitatieblunders vermijd je best als je een nieuwe job zoekt

Foto Pexels

Pas afgestudeerd, of op zoek naar een nieuwe professionele uitdaging? Dan is het solliciteren geblazen. Deze vijf zaken mijd je best wanneer je een goede beurt wil maken.

Emotionele chantage

De kans is groot dat je die nieuwe job hard nodig hebt. Maar het is absoluut not done om tijdens het sollicitatiegesprek uit te wijden over je financiële problemen. Ook huilen of zielig doen is een no go.

Je ouders inschakelen om een goed woordje voor je te doen

Het zal je misschien verbazen, maar steeds meer ouders bellen tijdens het sollicitatieproces naar het bedrijf waar je solliciteert om een goed woordje te doen voor hun zoon of dochter. Of ze gebruiken hun connecties met de baas om jou aan een job te helpen. In de meeste gevallen werkt dit echter averechts. Wie zijn ouders nodig heeft om een job te vinden, is hoe dan ook nog niet klaar voor de arbeidsmarkt.

Je leest je cv en motivatiebrief niet na op spelfouten

Dat lijkt evident, maar desondanks ontvangen rekruteerders nog altijd massa’s brieven met spelfouten. Lees alles wat je richting je potentieel nieuwe werkgever opstuurt dus heel grondig na.

Liegen

Uiteraard is het niet verboden om jezelf net iets beter voor te doen dan je bent, maar pas op met flagrante leugens. Wie zijn huidige loon bijvoorbeeld maal twee doet, loopt het risico om door de mand te vallen wanneer de werkgever in een latere stap het loonfiche opvraagt.

Ongepaste kledij dragen

Doe vooraf even een kleine navraag over de dresscode binnen het bedrijf. In creatieve sectoren is losse kledij wellicht geen probleem, maar in de financiële sector is een pak en een das aangewezen. Hoe dan ook: vermijd te korte rokken en te diep uitgesneden decolletés. Je wilt je toekomstige baas geen foute signalen geven.