Red Lions plaatsen zich voor tweede EK-finale na shoot-outs

De Belgische nationale mannenhockeyploeg (FIH 5) heeft zich in het Nederlandse Amstelveen geplaatst voor de finale van het EK. De Red Lions versloegen in de halve finales Duitsland (FIH 3) na shoot-outs (0-2). Na de reguliere speeltijd was het 2-2 (rust: 1-1). Een maand geleden vernederden de Belgen Duitsland in het toernooi om de halve finale van de World League in Johannesburg. In de finale trokken de Red Lions met 6-1 aan het langste eind, nadat ze in de groepsfase met 2-3 van de Duitsers hadden verloren.

Het was duidelijk dat de Duitsers niet van plan waren om zich in het Wagener Stadion naar de slachtbank te laten leiden. Na een poging van Thomas Briels die strandde op de paal, zette Windfeder al vroeg in de wedstrijd een strafcorner om: 1-0. In het tweede kwart bracht Tom Boon België langszij. De aanvaller trof na een knappe individuele actie raak via de stick van een Duitser. Vlak voor rust keurde de videoref nog een doelpunt van Felix Denayer af.

De olympische vicekampioen voerde in het derde kwart verder de druk op, en dat loonde. De troepen van Shane McLeod kwamen 1-2 voor dankzij een harde knal van Sébastien Dockier, op aangeven van Boon.

In het vierde kwart werd het nog warm voor het Belgische doel. De paal bracht redding op de streep van Miltkau. De Duitsers gooiden een vliegende keeper in de strijd om alsnog de wedstrijd naar zich toe te trekken. En dat loonde anderhalve minuut voor affluiten, Fürk besloot in de rechterbenedenhoek: 2-2. Shoot-outs moesten voor de beslissing zorgen.

Daarin besloot Simon Gougnard meteen op de Duitse keeper. Maar Felix Denayer wist wel te scoren, net als Victor Wegnez. Arthur Van Doren trof ook raak, maar zijn doelpunt werd afgekeurd. De Belgische doelman Vincent Vanasch liet zich niet onbetuigd, en schudde twee geslaagde saves uit zijn mouw. Miltkau en Linnekogel besloten naast, waardoor de Belgen mochten vieren.

De Belgische mannen staan zo in hun tweede EK-finale, vier jaar na de eindstrijd in eigen land in Boom. Daarin verloor België met 3-1 van Duitsland. In de finale nemen de Red Lions het op tegen gastland Nederland (FIH 4) of Engeland (FIH 7). Hun halve finale staat vrijdagavond om 20u op het programma.

De Belgische vrouwen verzekerden zich donderdag eveneens van een finaleticket. Zaterdagavond (20u) spelen de Red Panthers om de Europese titel tegen Oranje. Ze bereikten nooit eerder een finale op een groot internationaal toernooi.