Parket Limburg kreeg brief van Dienst Vreemdelingenzaken over huwelijk Belkacem

Parket Limburg kreeg brief van Dienst Vreemdelingenzaken over huwelijk Belkacem

Het Limburgse parket heeft inderdaad een brief ontvangen van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) over het huwelijk van Fouad Belkacem. Het parket bevestigt zo de informatie van Het Laatste Nieuws, dat had geschreven dat DVZ in de brief vraagt om een onderzoek te starten: het religieuze huwelijk dat in mei werd voltrokken, gebeurde volgens hen toen Belkacem nog getrouwd was met zijn eerste vrouw. Fouad Belkacem (35), de veroordeelde leider van de radicale moslimorganisatie Sharia4Belgium, trouwde in mei in de gevangenis van Hasselt met zijn tien jaar jongere vrouw. Schepen Brigitte Smets (sp.a) huldigde het huwelijk in, want het parket had geen negatief advies gegeven. Intussen loopt er wel een procedure om Belkacems Belgische nationaliteit af te nemen, om hem uit te kunnen wijzen naar Marokko. Volgens staatssecretaris van Asiel en Migratie, Theo Francken (N-VA), bemoeilijkt het huwelijk die procedure en kan Belkacem er voordeel uit halen.

Het Laatste Nieuws meldt dat de Dienst Vreemdelingenzaken een brief heeft gestuurd naar het Limburgse parket. Directeur-generaal Freddy Roosemont wijst in de brief op het feit dat Belkacem getrouwd was van oktober 2003 tot november 2010 met een vrouw met de Marokkaanse nationaliteit. In juli 2010 trouwde hij echter al voor de sharia met zijn huidige echtgenote.

Roosement vraagt zich in de brief af of dat geen inbreuk is op het verbod op bigamie en spreekt tevens van een inbreuk op het feit dat je in ons land eerst voor de wet moet trouwen, en dan pas een religieus huwelijk kan aangaan. In de brief stelt Roosement overigens dat er voldoende elementen zijn om een onderzoek naar een gedwongen huwelijk te starten.

Hasseltse schepen Brigitte Smets, die het huwelijk in mei voltrok, was niet beschikbaar voor commentaar. Het Limburgse parket bevestigt echter wel dat het op 3 juli een brief van de Dienst Vreemdelingenzaken heeft ontvangen. “De inhoud van de brief werd grondig bestudeerd. Zoals in alle andere dossiers, nemen wij deze inhoud ernstig”, aldus het parket in een persmededeling. “De informatie, dewelke door de heer Roosemont werd aangebracht, zal in alle objectiviteit en onafhankelijkheid, hetgeen van justitie verwacht wordt, verder worden onderzocht.” Het parket onthoudt zich voor de rest van verdere commentaar.

bron: Belga