Orkaan Harvey – Inwoners van Texas geëvacueerd

Orkaan Harvey - Inwoners van Texas geëvacueerd

De bewoners van de kust van Texas werden vrijdag opgeroepen om zich voor te bereiden op de komst van orkaan Harvey, en de evacuatiebevelen op te volgen. Het orkaancentrum NHC verwacht dat de orkaan vrijdagavond of zaterdagmorgen aan land komt, maar in de stad Corpus Christi werden vrijdagmorgen al stormwinden tot 50 kilometer per uur geregistreerd. De orkaan Harvey bevond zich om acht uur ’s morgens lokale tijd op 215 kilometer ten zuidoosten van de stad, met windsnelheden van 175 kilometer per uur.

Miljoenen mensen langs de Amerikaanse Golfkust zetten zich schrap voor de storm, die de ergste lijkt te worden in twaalf jaar. Voor president Donald Trump is het de eerste natuurramp waarmee hij te maken krijgt.
Vele woongebieden aan de kustlijn werden verplicht geëvacueerd. De Texaanse gouverneur Greg Abbott riep de bewoners op om de evacuatiebevelen op te volgen voor de storm arriveert. “Mijn prioriteit, nu we ons voorbereiden op orkaan Harvey, is de veiligheid van diegenen aan en nabij de Golfkust”, zei hij.
Trump krijgt regelmatig updates over de storm en zal indien nodig regeringssteun aan te bieden, zei zijn woordvoerster Sarah Sanders.

NHC verwacht dat de orkaan van categorie twee zich voor hij aan land komt zal ontwikkelen naar één van categorie drie, met windsnelheden tot meer dan 209 kilometer per uur. “Er bestaat een gevaar voor levensbedreigende overstromingen door stijgend water dat het land inkomt via de kustlijn”, aldus het centrum.
Ook de naburige staat Louisiana werd gevraagd waakzaam te blijven.

bron: Belga