Militairen aangevallen in Brussel – “Schietincident” blijft in handen van het parket van Brussel

Militairen aangevallen in Brussel - "Schietincident" blijft in handen van het parket van Brussel

Het schietincident van vrijdagavond in Brussel, waarbij militairen een man doodschoten die hen aanviel met een mes, blijft in handen van het Brussels parket. Dat meldt woordvoerster Ine Van Wymersch. Er werden twee schoten afgevuurd door één militair. “Het onderzoek naar de aanval van de Somalische dader tegen de militairen is wel degelijk in handen van het federaal parket”, aangezien het om een dossier gaat dat vermoedelijk gelinkt is aan terroristische motieven. “Het schietincident blijft in handen van het parket van Brussel”, legt Van Wymersch uit. Het zal dan ook het Brusselse parket zijn dat zich zal moeten uitspreken over het wettelijke aspect van dat incident.
Het parket meldde vrijdagavond al dat het ervan uitgaat dat de militair “schoten afvuurde conform met de ‘rules of engagement’ en binnen het kader van de wettelijke zelfverdediging”.
De dader, een Somaliër geboren in 1987, viel vrijdag rond 20.15 uur militairen aan met een mes op de Emile Jacqmainlaan. Een van de militairen raakte daarbij lichtgewond. De dader riep tijdens de aanval twee keer “Allahu Akbar” (God is groots).
De burgemeester van Brussel Philippe Close sprak tijdens een persconferentie van “een individuele actie door één enkel individu”. De dader werd “snel geneutraliseerd”. Hij werd in levensgevaar overgebracht naar het ziekenhuis, maar overleed daar aan zijn verwondingen.
Het terreurniveau in ons land blijft onveranderd, op drie op een schaal van vier.

bron: Belga