Gents schepencollege verlengt preventieve schorsing islamleraar Brahim Laytouss

Het Gentse schepencollege heeft de preventieve schorsing van islamleraar en imam Brahim Laytouss verlengd. Dat bevestigt de Gentse schepen van Onderwijs Elke Decruynaere, na berichten in De Standaard en Het Nieuwsblad. Laytouss was preventief geschorst na klachten van grensoverschrijdend gedrag. “De schorsing is verlengd voor de duur van het onderzoek, met een maximum van 1 jaar”, aldus schepen Decruynaere. De schorsing loopt dus van 16 juni dit jaar, tot maximaal 16 juni volgend jaar. “Het stadsbestuur hoopt dat er sneller duidelijkheid is”, nuanceert de Gentse schepen.
“Dit is geen sanctiemaatregel, maar een preventieve maatregel”, aldus nog Decruynaere. “Dit is geen enkele uitspraak over schuld of onschuld.” De preventieve schorsing is verlengd om “het onderzoek alle kansen te geven en de rust op school te bewaren”.

De preventieve schorsing betekent dat Laytouss geen les mag geven op de school. Hij behoudt wel zijn loon. De leraar en zijn advocaat waren aanwezig op de zitting van het schepencollege donderdag.
Brahim Laytouss werd begin juni in onderling overleg op non-actief geplaatst, nadat een tiental leerlingen had geklaagd over “grensoverschrijdend gedrag” tijdens en na de lessen in een Gentse stadsschool.
In de kranten De Standaard en Het Nieuwsblad reageerde de leraar. “Ik kan elke leerlinge recht in de ogen kijken”, klonk het.

bron: Belga