Brusselse rechtbankvoorzitter trekt opnieuw aan alarmbel over veiligheidskorps

Brusselse rechtbankvoorzitter trekt opnieuw aan alarmbel over veiligheidskorps

Ook in Brussel raken gedetineerden de jongste weken niet meer op zittingen, zegt voorzitter van de Franstalige rechtbank Luc Hennart vandaag in De Standaard Avond. “Ik begin steeds meer te denken dat de minister het veiligheidskorps doelbewust vierkant doet draaien om videoconferenties en zittingen in de gevangenis door te duwen”. Nadat vorige maand twee gedetineerden in het hof van beroep in Antwerpen waren ontsnapt, uitten de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) en de voorzitter van het Antwerpse hof van beroep al stevige kritiek op minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Geens zou te weinig investeren in de veiligheid van de Antwerpse justitiepaleizen en het veiligheidskorps.

Nog volgens de kritiek van De Wever zou het gerecht in Brussel van Geens de voorbije jaren wel genoeg geld hebben gekregen, waardoor het veiligheidskorps daar wel volzet zou zijn. Maar Luc Hennart spreekt dat tegen. “Sinds twee, drie weken ondervinden wij op de correctionele zittingen opnieuw grote moeilijkheden, met alle gevolgen van dien”.

“Er zijn al veel signalen gegeven, maar er is nooit een structurele oplossing gekomen. Ofwel komt er snel één, ofwel is het gedaan en worden in Brussel geen zaken meer behandeld. Ik zou dat zeer spijtig vinden, dat mag niet de bedoeling zijn, maar er zijn limieten. Ik ben er meer en meer van overtuigd dat er maar eens zo’n duidelijk signaal moet komen als er geen structurele oplossing komt. Dan schiet men hopelijk wakker”, aldus Hennart.

Vanaf september wil minister Koen Geens het veiligheidskorps over het hele land versterken. Nu bestaat het kader uit 422 personeelsleden: dat moeten er 440 worden. Voor de verdeling van de extra personeelsleden zal rekening worden gehouden met de noden van bepaalde regio’s, schrijft DS Avond.

bron: Belga